Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Sfatul specialistului: Numire comisie disciplina. Titulari si supleanti

15 /Sep2020
Sfatul specialistului: Numire comisie disciplina. Titulari si supleanti
Tags: comisie disciplinararegulament intern cercetare disciplinaracomisie de disciplina

Decizia de numire a comisiei disciplinare se poate face o singura data pe an sau se face la fiecare cercetare disciplinara. Societatea poate sa acorde numar si data la inceput de an cu numirea comisiei si cea de rezerva?

Raspunsul specialistului:Potrivit dispozitiilor art. 242 lit.f) si g) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile si regulile referitoare la procedura disciplinara trebuie sa fie cuprinse si reglementate in Regulamentul intern al entitatii.

Totodata, conform art. 247 din acelasi act normativ, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii (art. 251 alin. (2) din Codul muncii).

Prin urmare, Codul muncii nu stabileste alte reguli si nu impune conditii suplimentare care sa priveasca modul de organizare la nivelul amgajatorului a procedurii efectuarii cercetarii disciplinare lasand la latituinea acestuia stabilirea acestei proceduri, cu respectarea prevederilor legii.

Astfel, la stabilirea de catre angajator a persoanei sau persoanelor imputernicite sa efectueze procedura cercetarii disciplinare la nivelul agajatorului, acesta, in conditiile sus-mentionate, poate decide ca aceasta sa functioneze cu caracter general, fara limita de timp si fara a fi necesara numirea unei astfel de comisii pentru fiecare caz  in parte, putand fi realizata atat numirea unor membri titulari, cat si a unor membri supleanti.

Asadar, in functie de prevederile Regulamentului intern cu privire la modalitatea efectuarii procedurii de cercetare disciplinara valabil la nivellul respectivului agajator, apreciem ca se poate numi o singura Comisiei de disciplina sau anumite persoane imputernice, titulari si supleanti, prin intermediul unei singure decizii a angajatorului.


Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Sfatul specialistului: Numire comisie disciplina. Titulari si supleanti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".