Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

PROCEDURA obligatorie la angajarea strainilor in Romania! Probleme frecvente si modalitati de rezolvare

25 /Apr2024
PROCEDURA obligatorie la angajarea strainilor in Romania! Probleme frecvente si modalitati de rezolvare
Tags: angajarea strainilor in romania proceduramunca cetateni non-ue romaniaangajare straini procedura

Stimate angajator, doriti sa angajati lucratori straini?

V-am pregatit un ghid de exceptie care va arata care sunt principalele probleme pe care le veti intampina si care sunt solutiile cele mai eficiente pentru a le depasi!

Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania este extrem de oportun in contextul in care angajatii straini devin o varianta foarte convenabila, in multe firme, pentru rezolvarea problemei cu forta de munca si, mai ales, in contextul in care avem noutati legislative importante aduse de Legea nr. 28/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 25/2024, DETALII AICI >>>

Ghidul explica tot! El este axat pe procedurile specifice pe care le implica angajarea strainilor, incepand cu eliberarea avizului de angajare, a vizei de lunga sedere in scop de munca si a permisului de sedere in scop de munca si continuand cu incheierea contractului individual de munca.


IMPORTANT!

A. Odata cu intrarea Romaniei in UE, sfera notiunii de “strain” s-a restrans. Ordonanta 56/2007 defineste strainul ca fiind persoana care nu are cetatenia unui stat UE sau al Spatiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Asadar, cetatenii comunitari nu sunt considerati straini.

B. Trebuie sa cunoasteti si sa repectati intocmai procedurile de angajare si de desfasurare a relatiilor de munca, altfel puteti intra imediat in atentia ITM-ului. Atentie, primirea la munca a unui strain fara respectarea acestor proceduri se sanctioneaza cu amenda de 1.500 - 2.000 de lei (art. 26 din Ordonanta 56/2007).


Angajarea strainilor in Romania - Noutati legislative importante care se aplica in 2024!


Legea nr. 28/2024 defineste lucratorii straini inalt calificati si introduce conditii speciale pentru eliberarea avizului de angajare pentru acestia.

Astfel, principalele modificari sunt:

   1. Durata contractului pe perioada determinata pentru care angajatorul poate cere un aviz de angajare este de 6 luni, in loc de 1 an;
   2. Salariul minim este cel putin la nivelul castigului salarial mediu brut (fata de dublul acestuia, pana acum), DETALII AICI >>>
   3. Inainte de angajarea unui strain inalt calificat, angajatorul trebuie sa fi depus diligente pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman, un cetatean UE sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei.

O.U.G. nr. 25/2024 cuprinde importante aspecte de noutate, inclusiv obligatii noi pentru angajatori, respectiv de a desfasura efectiv activitate in domeniul de activitate pentru care solicita avizul de angajare minimum 1 an, si de a incheia contractul individual de munca in termen de 15 zile de la intrarea strainului pe teritoriul Romaniei.

Alte modificari semnificative ale legislatiei:

Strainul va putea solicita viza de lunga sedere pentru detasare in termen de 180 de zile de la data obtinerii avizului de detasare de catre beneficiarul prestarii de servicii, in loc de 60 de zile, cum era stabilit in reglementarea anterioara.
Avizul de angajare obtinut de angajator impune desfasurarea efectiva pe teritoriul Romaniei a activitatilor compatibile cu functia pentru care se cere incadrarea in munca a strainului.


Ghidul este compus din 7 capitole de mare interes pentru angajatori!

   1. Explicarea cadrului legal in materia lucratorilor straini. Categorii de lucratori straini
   2. Pasii procedurali care trebuie urmati pentru incadrarea lucratorilor straini in Romania
   3. Institutiile nationale implicate in procesul de angajare a lucratorilor straini in Romania, detalii AICI >>>
   4. Relatia angajatorilor cu institutiile nationale cu rol de control in materia lucratorilor straini
   5. Aspecte practice controversate in procesul de angajare si de gestionare a relatiei contractuale cu lucratorii straini

   6. Regimul juridic special al lucratorilor din Republica Moldova si Ucraina
   7. Noile modificari legislative aduse de Legea nr. 28/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor si de O.U.G  nr. 25/2024


Produsul pe scurt

Titlu: Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania
Format: stick USB
Pret: 170 lei + 5% TVA
Livrare: prin curier, la sediul dvs.

De retinut!

Angajarea strainilor are avantaje certe, in contextul actual. Si chiar daca pe moment nu cochetati cu ideea de a angaja straini, e foarte posibil ca in viitorul apropiat sa luati serios aceasta idee in considerare.  

Ghidul practic pe care vi-l oferim va furnizeaza toate raspunsurile dorite si va atrage atentia, cu profesionalism, asupra subtilitatilor acestui domeniu, COMANDA ACUM >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "PROCEDURA obligatorie la angajarea strainilor in Romania! Probleme frecvente si modalitati de rezolvare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".