Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

De ce dezvoltarea companiilor din industria romaneasca ar putea fi franata, in 2018

26 /Feb2018
Tags: companii bun larg consumdezvoltare companii 2018

Dezvoltarea companiilor din industria romaneasca a bunurilor de larg consum (FMCG) ar putea fi franata de cresterea preturilor din sectoarele de logistica si transporturi, anticipeaza CHEP Romania, subsidiara liderului global in servicii de inchiriere a paletilor si containerelor.

In contextul in care, in Romania, pentru anul in curs, se prognozeaza cea mai mare crestere a consumului privat din regiune (3,9% ), este de asteptat ca presiunile din supply chain sa se acutizeze in 2018-2019. CHEP a analizat factorii de influenta asupra pietei de logistica si transporturi si subliniaza principalele tendinte care pot afecta costul de finantare al operatiunilor de distributie a marfurilor, pe piata locala.

Pretul de achizitie pentru europaleti continua sa creasca pe fondul crizei de resursa lemnoasa, rezultat al modificarii Codului Silvic, care a urcat preturile la un nivel maxim in anul precedent, cu o  crestere estimata sa continue in 2018 la peste 400% fata de 2011 . Un alt factor de influenta asupra costurilor cu paletii este intreruperea acordului de schimb intre Asociatia Europeana de Paletizare (EPAL) si Uniunea Internationala a Cailor Ferate (UIC), detinatorii marcilor de paleti care formau impreuna cea mai ampla baza de echipamente de transport din lume. Incetarea colaborarii dintre cele doua organizatii creeaza un nou nivel de complexitate in managementul si in acceptarea paletilor albi de catre comercianti. Paletii cu risc calitativ (EUR-UIC) sunt  suprataxati la receptie de catre unii retaileri, tendinta ce va continua sa se accentueze, iar intregul proces de management al paletilor albi va fi mai costisitor.

Costul de transport va creste, in contextul in care criza de personal in transportul rutier de marfuri a condus in ultimii ani la diminuarea capacitatilor de transport, actualmente inadecvate volumului de produse care tranziteaza spatiul intracomunitar. In 2017, s-a inregistrat cel mai scazut nivel al capacitatii de transport al marfurilor din ultimii 7 ani, in piata comunitara . Al doilea factor care va influenta cresterea preturilor in transportul rutier al marfurilor este scumpirea carburantilor, dupa cresterea accizelor la motorina si benzina. De altfel, 2018 a demarat cu o crestere a pretului petrolului si pe piata internationala.

“Anul 2017 a adus o serie de recorduri negative care ar putea afecta semnificativ dezvoltarea industriei FMCG. Ne asteptam ca acest context de piata sa declanseze o deschidere mai ampla a pietei spre colaborare, singura strategie logistica care securizeaza livrarile, cu costuri semnificativ mai mici, chiar in conditii de crestere exceptionala a cererii de consum”, a declarat Gabriel Andronescu, General Country Manager CHEP Romania.

Competitivitatea producatorilor este posibil sa scada, ca urmare a factorilor externi care influenteaza cresterea costurilor din supply chain. Dezavantajul competitiv se va accentua in cazul companiilor care platesc contributia anuala pentru paletii nereciclati.


Sursa: Mediafax

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "De ce dezvoltarea companiilor din industria romaneasca ar putea fi franata, in 2018":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".