Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

De ce in Europa Centrala si de Est mana de lucru nu mai este ieftina ​

26 /Iul2017
Tags: mana de lucru ieftina europa de est

Daca pana de curand investitorii doreau sa vina in Europa Centrala si de Est pentru a profita de costurile salariale reduse, lucrurile nu mai stau la fel, in momentul prezent.

Potrivit Reuters, cresterea economica a acestor multinationale bazate pe mana de lucru ieftina va deveni in curand doar o amintire, in contextul in care salariatii doresc castiguri salariale tot mai mari.

In industria auto s-au vazut schimbari in acest sens

Asa se face ca tari precum Slovacia, Cehia, Polonia si Ungaria nu mai accepta salarii mici si ameninta ca vor intra in greva. Compania Volkswagen a simtit pe pielea ei efectele acestei crize a fortei de munca, avand in vedere ca o greva de la uzinele din Bratislava a dus la o majorare cu 14% a salariilor.

Nici in Ungaria lucrurile nu stau mai bine pentru investitori, acolo semnalandu-se o majorare salariala de 12,8% in luna martie a anului curent.
Asadar, acest gen de companii se confrunta cu o criza uriasa a fortei de munca si ramane de vazut daca nu se vor orienta spre alte tari, unde mana de lucru ramane ieftina.

Companiile Peugeot si Kia au fost la randul lor fortate sa majoreze salariile in Slovacia, in timp ce producatorii germani Audi si Mercedes se confrunta cu amenintarea unor greve in Ungaria, observa Agerpres.

Banca Renaissance Capital, de origine ruseasca, considera ca investitorii straini nu au de gand sa abandoneze proiectele in curs, dar cand va fi vorba de noi investitii este cel mai probabil sa se orienteze catre alte zone.

Asadar, analistii de la Renaissance Capital au ajuns la concluzia ca investitorii care cauta mana de lucru ieftina ar putea sa se uite spre sud si est. Vorbim de tari precum: Maroc, Tunisia, Egipt, chiar Ucraina si Iran.

Aceste discrepante salariale au dus la nemultumiri si frustrari in Europa Centrala si de Est, iar muncitorii slovaci, polonezi, cehi si unguri au primit suport si din partea politicienilor. Astfel, premierul slovac Robert Fico a fost alaturi de muncitorii de la Volkswagen care intrasera in greva, iar Cehia chiar a avut o campanie in 2016 intitulata "Sfarsitul mainii de lucru ieftine."


Criza fortei de munca se intampla si in Romania. Angajatii nu mai accepta salarii mici

In Romania exista o reala criza a fortei de munca, iar angajatorii si investitorii straini au reale motive de ingrijorare. In special cei care trebuie sa angajeze personal in IT, retail, servicii sau industria automotive, cele mai afectate industrii.

Piata muncii nu ofera candidati bine pregatiti in IT, desi exista o cerere foarte mare, in acest sens, iar faptul ca pachetele salariale oferite cresc mereu, nu garanteaza neaparat succesul. Spre exemplu, angajatorii intampina dificultati in a gasi specialisti si se plang ca angajatii sunt de ce le mai multe ori slab pregatiti...citeste mai multe aici >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "De ce in Europa Centrala si de Est mana de lucru nu mai este ieftina ​":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".