Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Directiva privind drepturile de autor: ce beneficii aduce aceasta celor care lucreaza in domeniu

27 /Mar2019
Tags: directiva privind drepturile de autordrepturi de autor 2019drepturi de autor directiva ue

Parlamentul European a votat in favoarea noii Directive privind drepturile de autor, menita sa aduca beneficii concrete cetatenilor, tuturor sectoarelor creative, presei, cercetatorilor, celor care lucreaza in domeniul educatiei si institutiilor de patrimoniu cultural.

Vicepresedintele pentru piata unica digitala, Andrus Ansip, si comisarul pentru economie digitala si societate digitala, Mariya Gabriel, au salutat rezultatul votului printr-o declaratie comuna:

„Salutam aprobarea de catre Parlamentul European a Directivei privind drepturile de autor pe piata unica digitala. Aceasta directiva protejeaza creativitatea in era digitala, asigura un acces mai larg la continut pentru cetatenii UE, precum si noi garantii privind protejarea deplina a libertatii lor de exprimare in mediul online. Noile norme vor consolida industriile noastre creative, care reprezinta 11,65 milioane de locuri de munca, 6,8 % din PIB si aduce venituri in valoare de 915 000 de milioane EUR pe an.

Votul din data de 26 martie a.c asigura echilibrul corect intre interesele tuturor actorilor – utilizatori, creatori, autori, presa – si instituie, in acelasi timp obligatii proportionale pe platformele online.

Directiva privind drepturile de autor protejeaza libertatea de exprimare, o valoare fundamentala a Uniunii Europene, si stabileste garantii solide pentru utilizatori, subliniind faptul ca utilizarea operelor existente in scopul citarii, criticii, recenziei, caricaturii si al parodiei este permisa in mod explicit in intreaga Europa. Acest lucru inseamna ca memele si alte creatii parodice asemanatoare pot fi utilizate in mod liber. De asemenea, interesele utilizatorilor sunt protejate prin intermediul unor mecanisme eficace care le permit sa conteste rapid orice eliminare nejustificata a continutului lor de catre platforme.

In acelasi timp, directiva va imbunatati pozitia creatorilor in negocierile lor cu marile platforme care obtin beneficii importante din continutul produs de acestia. Va fi mai usor pentru scriitori, ziaristi, cantareti, muzicieni si actori sa negocieze contracte mai avantajoase cu editorii sau producatorii lor. Noile norme vor permite, de asemenea, organizatiilor de cercetare, universitatilor, scolilor, bibliotecilor si muzeelor sa utilizeze mai mult continutul disponibil online. Directiva tine seama de noile tehnologii pentru a asigura faptul ca cercetatorii pot utiliza optiunile de extragere de text si date la intregul lor potential.

Multumim tuturor partilor implicate, indeosebi deputatilor din Parlamentul European si statelor membre, pentru eforturile lor de a face posibila aceasta reforma cruciala pentru viitorul Europei.”


Sondajele Comisiei au aratat ca, in 2016, 57 % din utilizatorii de internet accesau articole de presa prin intermediul retelelor de socializare, al agregatorilor de informatii sau al motoarelor de cautare. 47 % din acesti utilizatori citeau extrasele compilate de aceste site-uri, fara a face clic pentru a accesa articolul integral. Aceeasi tendinta s-a observat si in cazul industriei muzicale si cinematografice: 49 % din utilizatorii de internet din UE accesau muzica sau continut audiovizual online, iar 40 % din cei cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani vizionau programe de televiziune online cel putin o data pe saptamana. De atunci, aceasta tendinta a crescut vertiginos.

 

...citeste mai multe pe europa.eu >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Directiva privind drepturile de autor: ce beneficii aduce aceasta celor care lucreaza in domeniu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".