Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Grupuri de intreprinderi si multinationale din Romania. Principalele tari care le controleaza

02 /Mai2022
Grupuri de intreprinderi si multinationale din Romania. Principalele tari care le controleaza
Tags: grupuri de intreprinderi romaniamultinationale romania

Germania, Franta ṣi Statele Unite ale Americii ocupa primele trei locuri in topul ṭarilor care controleaza subgrupuri de intreprinderi din Romania.

In Romania, in anul 2020, au fost identificate 91217 grupuri de intreprinderi, din care 5523 de grupuri de intreprinderi rezidente si 85694 de grupuri de intreprinderi multinationale (523 controlate din interior, respectiv 85171 controlate din strainatate).

Din totalul grupurilor de intreprinderi identificate pe plan naṭional, in anul 2020, 5140 erau rezidente, peste 6% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din doua sau mai multe unitaṭi legale.

In anul 2020, din totalul grupurilor de intreprinderi multinaṭionale controlate din strainatate ṣi identificate in Romania, 13852 sunt grupuri controlate de persoane juridice straine, iar 71.319 sunt grupuri controlate de persoane fizice straine.

Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania activeaza in domeniul comertului.

In anul 2020, repartizarea grupurilor de intreprinderi din Romania pe activitati economice, la nivelul sectiunilor CAEN Rev.2, arata ca majoritatea acestora isi desfasoara activitatea in:

- sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor - 34% din totalul grupurilor de intreprinderi;
- sectiunea F - Constructii - 12% din totalul grupurilor de intreprinderi;


- sectiunea C - Industria prelucratoare - 10% din totalul grupurilor de intreprinderi;
- sectiunea M - Activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 10% din totalul grupurilor de intreprinderi;
- sectiunea L - Tranzactii imobiliare - 8% din totalul grupurilor de intreprinderi.
Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza preponderent in cadrul urmatoarelor domenii:
- sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor - 19%;
- sectiunea C - Industria prelucratoare - 11%;
- sectiunea M - Activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 11%;
- sectiunea F - Constructii - 11%;
- sectiunea S - Alte activitati de servicii - 9% din totalul grupurilor de intreprinderi.

In Romania, in anul 2020, un procent de 28,6% din numarul total de salariati din intreprinderile active si-au desfasurat activitatea in intreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din strainatate.

In intreprinderile controlate din top 10 ṭari, in anul 2020, si-au desfasurat activitatea 21,4% din totalul numarului de salariaṭi la nivelul economiei naṭionale.

Raportat la ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Franta ṣi Statele Unite ale Americii, precizeaza Institutul National de Statistica (INS).

Rezultatele anului 2020 indica faptul ca, in functie de ponderea numarului de salariati, pe primul loc se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,5%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (12,2%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (8,8%).

In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in sectiunea C - Industria prelucratoare (8,3%), in sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor (3,0%) si in M - Activitati profesionale, stiintifice si tehnice (2,8%).

In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Franṭa, 5,3% se regasesc in sectiunea C - Industria prelucratoare, iar 2,6% se regasesc in sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor.

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii domina in sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor (1,8%).

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Grupuri de intreprinderi si multinationale din Romania. Principalele tari care le controleaza":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".