Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

STUDIU: cea mai mare parte a companiilor romanesti se asteapta sa plateasca in 2024 mai multe taxe si impozite

19 /Ian2024
STUDIU: cea mai mare parte a companiilor romanesti se asteapta sa plateasca in 2024 mai multe taxe si impozite
Tags: companii taxe si impozitecrestere taxe si impozite 2024

Vesti mai putin bune in ceea ce priveste darile spre stat, in contextul in care cea mai mare parte a companiilor romanesti (94%) se asteapta sa plateasca in 2024 mai multe taxe si impozite.

Aceste afirmatii au fost date publicitatii in data de 17 ianuarie, de catre Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenta fiscala si juridica EY Romania, conform Agerpres:

"Prima intrebare este daca va asteptati ca firma dumneavoastra sa plateasca in 2024 mai multe taxe si impozite. Pare, desigur, o intrebare la care toata lumea sa raspunda 'Da'. Cam toata lumea a raspuns, adica in proportie de 94%. Insa, partea interesanta este urmatoarea intrebare, si anume caror motive se datoreaza aceste cresteri de taxe. Si raspunsurile sunt foarte interesante. 68% dau vina pe legislatie. E si corect pentru ca asa a si fost gandita aceasta legislatie, ca noi toti intr-o masura mai mare sau mai mica sa platim mai mult la bugetul de stat. Insa, urmatorul clasat, cu 36%, este criteriul 'cresterea afacerii'. Adica, cresterea taxelor se datoreaza faptului ca afacerea merge bine", a declarat Alex Milcev, la Conferinta Anuala de Fiscalitate 2024 organizata de EY.

De ce cred antreprenorii ca vor creste taxele si impozitele?

Ca motiv pentru cresterea taxelor si impozitelor 32% dintre participanti mentioneaza contextul politic si perioada preelectorala, 32% inflatia, care determina cresterea nominala a veniturilor, 18% nevoia de aliniere cu cerintele internationale nou introduse, iar 32% toate motivele enumerate anterior.

 "Cum apreciati masurile Guvernului de a creste taxele si impozitele in 2023 si in 2024?", la aceasta intrebare mai bin e de 37% dintre participanti au raspuns ca acestea erau inevitabile, iar 30% evitabile.

Intrebati "Ce alternative considerati ca ar exista pentru a evita cresterea de taxe si impozite?", cei mai multi, 70% dintre respondenti, au mentionat combaterea evaziunii fiscale.

Participantii au fost intrebati despre cresterea eficientei sistemului fiscal din Romania, iar 76% au indicat digitalizarea ANAF si imbunatatirea nivelului de pregatire a inspectorilor fiscali.

Participantii au fost intrebati si despre impactul noului impozit minim pe cifra de afaceri (0,5%/1%/2%) asupra afacerii lor in anul 2024. 48% au afirmat ca acesta nu va avea niciun impact, 31% un impact semnificativ, 14% un impact foarte semnificativ, iar 7% unul nesemnificativ.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "STUDIU: cea mai mare parte a companiilor romanesti se asteapta sa plateasca in 2024 mai multe taxe si impozite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".