Raspunsul specialistului:
1. Referitor la necesitatea obtinerii avizului/autorizatiei de securitate la incendiu, nu putem vorbi de avizarea/autorizarea unei incaperi din cadrul unei cladiri, ci de avizarea/autorizarea intregii cladiri.
Categoriile de cladirii care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu sunt prevazute in HGR 571/2016.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Pentru o cladire sau spatiu dintr-o cladire cu destinatia depozitare (arhiva), este obligatorie obtinerea avizului/autorizatiei de securitate la incendiu, daca suprafata desfasurata depaseste 600 mp.
2. Cerinte pe care trebuie sa la indeplineasca o incapere cu destinatia arhiva
Normativul P 118/99 prevede urmatoarele:
Tabelul 6.2.19 – face incadrarea hartiei in din punct de vedere al clasificarii materialelor si substantelor depozitate (dupa clasa de periculozitate) in clasa P4 - cu periculozitate mare
Art. 6.2.44 si 6.2.45 - se refera la faptul ca depozitele inchise (constructii sau incaperi cu aria mai mare de 36 m2) pentru materiale sau substante combustibile se prevad cu dispozitive de evacuare a fumului realizate, conform art.5.5.1. la 5.5.7., asigurânduse 1% din aria pardoselii.
Tabelul 3.4.4. prevede faptul ca:
La pct. 3 - Elemente de separare intre incaperi cu riscuri locale de incendiu (laboratoare, oficii, bucatarii. arhive, heliograf, xerox, etc),fata de restul cladirii prin pereti si plansee C0(CA1) cu rezistenta la foc 1 ora:
Se admit usi pline de lemn sau metalice (in peretii respectivi nu se admite practicarea altor goluri in afara usilor strict necesare pentru circulatie); se admit supralumini din caramizi de sticla, placi de tip S, sau geam armat.
La pct. 4 – Elemente de compartimentare intre depozite de materiale combustibile cu aria mai mare de 36 m2 si restul cladirii, precum si intre depozitele cu obiecte de valoare (ale muzeelor, arhivelor, bibliotecilor, etc.) in functie de densitatea sarcinii termice, dar nu mai putin de: pereti C0(CA1) rezistenta la foc 3 ore, plansee C0(CA1) rezistenta la foc 2 ore. Usile vor fi rezistente la foc 1,5 ore, prevazute cu dispozitive de autoinchidere sau inchidere automata. Daca exista instalatii automate de stingere a incendiilor, peretii pot avea in toate cazurile 3 ore, iar planseele 1,5 ore rezistenta la foc.
3. Dotarea cu instalatii de semnalizare si stingere
Normativul P118/2/2013 – instalatii de stingere, la art. 7.3. precizeaza conditiile pentru cazul in care agentul de stingere nu este apa.
Pentru dotarea cu instalatii de stingere trebuie sa avem aria desfasurata mai mare de 600 mp, deci pentru o incapere cu destinatia arhiva amplasata intr-o cladire cu alta destinatie, nu poate fi vorba de o asemenea dotare.
Cladirea, in functie de destinatie si aria desfasurata, precum si de riscul de incendiu, va fi dotata conform normativelor in vigoare.
b. Normativul P118/3/2015 la art. 3.3.1, stabileste echiparea cu instalatii de detectare si semnalizare in caz de incendiu a cladirilor, in functie de destinatie, suprafata desfasurata si nivelul riscului de incendiu.
Atasez o instructiune cu reguli si masuri PSI pentru spatii cu destinatia arhiva. - Click aici >>
Raspuns oferit de specialistii PortalSSM.ro >>
Raspuns oferit de specialistii PortalSSM.ro >>