Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce se va intampla cu 600.000 de locuri de munca din Romania, in urmatorii 10 ani!

04 /Iul2019
Tags: digitalizare locuri de muncaera digitala locuri de muncalocuri de munca digitaleabilitati digitale

Despre faptul ca suntem martori la digitalizarea multor procese, in special cand vine vorba despre locurile de munca nu mai este un secret pentru nimeni, iar tranformarile digitale vor duce la disparitia anumitor joburi curente.

Despre toate aceste modificari aduse de era digitala s-a discutat si la evenimentul Workforce for the future. Upskilling for Era 4.0.

Conform raportului PwC's Workforce Disruption Index prezentat in cadrul acestei discutii, se pare ca in urmatorii 10 ani vor aparea in jur de 325.000 de noi locuri de munca, iar altele 275.000 vor fi digitalizate, asa ca lucratorii vor fi nevoiti sa-si imbunatateasca abilitatile digitale, avand in vedere ca inteligenta artificiala va duce la eliminarea anumitor activitati repetitive, informeaza Agerpres.


Noile locuri de munca care vor aparea in Romania


"Raportul prezinta in premiera pentru Romania potentialul impact al noilor tehnologii asupra locurilor de munca, fiind foarte util pentru cei preocupati de modul in care transformarea digitala va reconfigura modelele de afaceri, anumite industrii si chiar economia tarii. Cea mai importanta observatie este ca dezvoltarea abilitatilor digitale ale angajatilor devine vitala si ca, totodata, trebuie incurajate parteneriatele cu institutiile guvernamentale pentru a cauta zone de interes comun, cum ar fi infrastructura, educatia sau sanatatea, in care e nevoie de investitii pentru a stimula adoptarea noilor tehnologii. In lipsa investitiilor, nu pot aparea noi locuri de munca in sectoare esentiale. Mai mult, in cazul economiilor vulnerabile la automatizare si la schimbarea modelelor de afaceri, exista riscul destul de mare ca unele locuri de munca sa dispara. Prin urmare, preocuparea pentru educatie si recalificare, inclusiv a guvernelor, poate sa atenueze presiunea asupra persoanelor cu abilitati care vor fi tot mai putin cerute pe piata muncii in viitor", a declarat Ionut Sas, Partener PwC Romania.


Raportul citat mai atrage atentia si asupra faptului ca aceste schimbari sunt binevenite, iar cele 600.000 de locuri de munca pot aduce o contributie importanta la cresterea Produsului intern brut (PIB) al Romaniei de 66 miliarde dolari, pana in anul 2029.

 

In ce domenii vor fi inlocuite multe locuri de munca?

Este vorba despre industria manufacturiera, agricultura si utilitati, care nu beneficiaza de automatizari in momentul de fata. Vor aparea noi locuri de munca si in sanatate, educatie sau servicii financiare.

Ramane de vazut cat de receptivi vor fi romanii, odata ce vor fi nevoiti sa se alinieze cu aceste cerinte digitale, care presupun invatarea unor procese noi.


A aparut Legea 81/2018 privind TELEMUNCA. Aflati ce aveti de facut pentru a evita amenzi intre 2.000 si 10.000 de lei!


V-am pregatit un material de exceptie, care va explica in detaliu:

  •  ce obligatii aveti ca angajator
  •  care sunt capcanele fiecarui articol din noua lege
  •  cum puteti evita din start amenzi dure


...vezi totul despre aceste schimbari in CD-ul Telemunca. Avantaje. Dezavantaje. Optimizare cost, detalii AICI >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce se va intampla cu 600.000 de locuri de munca din Romania, in urmatorii 10 ani!":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".