Precizam si ca mai mult de jumatate dintre ei spun ca nu se simt motivati de organizatia din care fac parte sa se autodepaseasca din punct de vedere profesional, observa Agerpres:
"In cele mai multe cazuri, angajatii romani nu doar ca nu se simt apreciati de angajatori, dar 55% dintre ei nici nu se simt motivati de companiile la care lucreaza, iar multi au temeri majore legate de activitatea lor din campul muncii. Insa, ceea ce este cu atat mai interesant este faptul ca angajatii la stat, in proportie de 63%, se simt mai putin apreciati de angajator decat cei care lucreaza in mediul privat", a declarat Bogdan-Costin Farsirotu, presedintele Centrului de Formare APSAP.
(...)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care, alaturi de dorinta de a se remarca, tot mai multi romani se inscriu la cursuri de perfectionare, tot mai multi angajati la stat dorind sa schimbe domeniul profesional si sa lucreze in mediul privat", a adaugat presedintele Centrului de Formare APSAP.
Intrebati cat de motivati sunt sa se autodepaseasca profesional, romanii care lucreaza in sectorul privat se simt in ansamblu mai motivati decat cei care lucreaza la stat. Mai exact, 45% dintre angajatii la privat se simt "extrem de motivati" versus 37% la stat.
Cea mai mare temere a angajatilor atat a celor din sectorul public, cat si a celor din sectorul privat este aceea de a nu mai avea timp pentru viata personala. In ciuda acestui fapt, peste 27% dintre respondenti ar alege un loc de munca solicitant, dar cu beneficii salariale motivante.
Pe locul doi se afla teama de a face greseli majore sau de a esua in proiecte importante, iar pe locul trei teama de suprasolicitare si de a nu face fata cerintelor personale.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
"Atat in sectorul privat cat si in cel public, cel mai mult angajatii se simt motivati de flexibilitatea programului si echilibrul dintre viata personala, respectiv 48% dintre persoane se simt motivate de acest lucru iar din sectorul public 29%. Pe locul doi se regaseste nevoia de recunoastere si apreciere din partea colegilor si a conducerii. Aici regasim un procentaj egal, respectiv 30%, atat pentru sectorul privat cat si pentru cel public", noteaza sursa citata.
Sondajul realizat de Centrul de Formare APSAP mai arata ca regiunea cu cel mai mare procentaj de persoane care castiga peste 12.000 lei este reprezentata de Bucuresti-Ilfov, respectiv 9%. De asemenea, tot in aceasta regiune se inregistreaza si cele mai multe castiguri intre 10.000-12.000 lei, respectiv 5%, alaturi de regiunea Centru (Alba Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu). In ceea ce priveste intervalul de venit 7.500-10.000 lei, tot in regiunea Bucuresti-Ilfov sunt cele mai multe, dar si in regiunea Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea).
La sondaj au raspuns peste 2.000 de angajati din Romania, participanti la cursuri autorizate de perfectionare in campul muncii. Scopul acestui studiu a fost de a avea o intelegere clara a profilului angajatului roman, realizand astfel o comparatie intre sectorul privat si cel public.