Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

De abia te-ai angajat? Concediul de odihna pentru salariatul nou

05 /Ian2017
Tags: concediu odihna salariat noucand se poate lua concediu odihnaconcediu odihna 2017

Foarte multi angajati devin putin agitati in primele luni petrecute la un nou loc de munca. In afara de stresul specific inceputurilor, mai exista si alte lucruri care ii preocupa pe salariatii noi.

Foarte multi se intreaba dupa cat timp isi vor putea permite, legal, cateva zile de concediu. Special pentru acestia, vom aduce cateva lamuriri in acest sens.

Sa analizam o intrebare sosita in PortalCodulMuncii.ro:

"Este legal sa acordam noilor salariati zile de concediu de odihna dupa 3 - 6 luni de la angajare? Putem avea o astfel de clauza in Regulamentul nostru intern? Sau salariatul are dreptul la zile de concediu chiar si dupa o luna lucrata? Si daca da, cate zile se acorda la numai o luna lucrata? 2 zile maxim?"


Inca de la inceput, angajatul in cauza trebuie sa inteleaga ca dreptul la concediul de odihna se dobandeste chiar prin incheierea contractului individual de munca (CIM). 

Asadar, posibilitatea acordarii concediului se naste chiar de la data angajarii, nefiind necesara scurgerea unui interval de timp pentru acordarea acestui drept.

Angajatorul poate stabili un termen dupa angajarea persoanei, in care nu se va acorda concediu de odihna

Este demn de mentionat ca legislatia in vigoare nu ii interzice insa angajatorului sa stabileasca un interval rezonabil dupa angajarea persoanei, in care sa nu se acorde concediul de odihna. In acest fel, angajatul se poate acomoda cu noul loc de munca, iar angajatorul va putea urmari evolutia acestuia.

Concediul de odihna se efectueaza in natura in anul pentru care se acorda.

Astfel, angajatorul poate stabili o regula potrivit careia salariatii nou-angajati sa poate efectua concediul de odihna dupa o perioada de x luni, cu conditia respectarii anului pentru care se acorda concediul de odihna. 

Insa, exista si posibilitatea ca angajatorul sa acorde concediu de odihna din prima luna de activitate a salariatului nou angajat, pentru care nu exista o planificare a concediului.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "De abia te-ai angajat? Concediul de odihna pentru salariatul nou":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 495 voturi


Comentarii 2 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Gina 2019-06-13 18:57:15

Buna ziua am și eu o întrebare fica mea a lucrat 3luni și jumătate la o firma in contract scrie că are 21 de zile sia dat demisia la cate zile de concediu are dreptul

Dan 2018-10-15 20:24:43

Buna ma poate lamuri careva?..Am 4 luni si vreau sa imi dau demisia......pe langa salar tre sa imi plateasca concediu o zi doua cat sa adunat dar vreau sa stiu va rog lamuritima ....Multumesc

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".