Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Tinerii au fost cei mai activi candidati, in timpul pandemiei. Ce asteptari au de la primul job?

25 /Oct2021
Tinerii au fost cei mai activi candidati, in timpul pandemiei. Ce asteptari au de la primul job?
Tags: tineri primul jobjoburi pandemiesalariu primul job

Pandemia cauzata de Covid-19 a schimbat piata muncii din Romania si nu numai. O surpriza a venit din partea generatiei Z, care a inceput sa aplice la joburi mult mai des decat o faceau inainte, arata statisticile in domeniu.

Asa se face ca tinerii cu varste cuprinse intre 18-24 ani au urcat pe locul al doilea in topul celor mai activi candidati, aplicarile lunare ale acestora depasind 330.000. Inainte de pandemie, acestia se aflau pe ultimul loc in ceea ce priveste aplicarile, asa ca schimbarea vorbeste de la sine.

Totusi, cercetarea realizata de eJobs arata ca doar doar 17,7% dintre ei s-au si angajat in ultimele 6 luni, asa ca intentia nu prea devine realitate, cel putin in contextul actual in care ne aflam.


Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania, conform ZF:

"Una dintre putinele si cele mai imbucuratoare surprize ale pandemiei a fost sa vedem ca tinerii au devenit foarte harnici cand vine vorba de aplicari. Intentia lor de angajare e, cu siguranta, mult peste perioada prepandemica si chiar la un nivel istoric: avem cu 123% mai multe aplicari din partea lor in luna septembrie a acestui an versus 2019. Oferta de joburi pentru acest segment e si ea una extrem de generoasa - peste 27.000 de noi joburi lunare. Cu toate acestea, realitatea din piata ne arata ca procentul celor care isi si transforma intentia in fapt este foarte mic."

De ce tinerii isi doresc un loc de munca?

Specialistii sunt de parere ca, in primul rand, acestia au devenit mult mai liberi, odata ce cursurile s-au mutat in sistem online. Alti factori ar fi: sporirea joburilor remote, dorinta de a fi independenti si de a locui singuri, fara parinti, stabilitatea financiara.

De asemenea, acestia doresc sa acumuleze experienta in acest rastimp, iar cand pandemia se va termina vor putea gasi mai usor joburi de top.

Studiul eJobs a mai aratat ca tinerii intre 18 si 25 de ani spera sa castige undeva intre 2.100 si 2.500 lei, inca de la primul job. 


Greseli frecvente care apar in telemunca! Cum pot managerii HR sa le evite, in vreme de pandemie?

Notati-va chiar acum in agende data de 26 noiembrie, cand este programat webinarul sustinut de prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, exact pe aceasta tema de mare actualitate: Efectele digitalizarii relatiilor de munca, detalii aici >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Tinerii au fost cei mai activi candidati, in timpul pandemiei. Ce asteptari au de la primul job?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".