Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

1.500 lei pentru educatia timpurie. Cum se acorda de catre angajatori?

16 /Feb2021
1.500 lei pentru educatia timpurie. Cum se acorda de catre angajatori?
Tags: educatia timpurie legea 239/20201500 lei gradinita bani angajatoract aditional educatie timpurie 1500 lei

In ce priveste sumele platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor (in limita a 1.500 lei conform Legii 239/2020), cum se acorda acestea? Angajatorul va plati direct catre unitatea de invatamant (in acest caz fiind nevoie si de un contract intre unitatea de invatamant si angajator) sau suma va fi acordata salariatului care, la randul sau va plati mai departe catre cresa sau gradinita unde este inscris copilul?

Facilitatea poate fi vazuta ca un beneficiu care se negociaza sau trebuie data tuturor salariatior care solicita aceasta facilitate? Daca se acorda prin act aditional incheiat cu angajatul, fara a fi specificata in regulamentul intern, poate fi considerata disriminare? Aceasta facilitatea se aplica si ONG-urilor sau numai societatilor comerciale?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 76 alin. (4) lit.  x) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile sumele platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor. In baza art. 142 lit. z) din acelasi Cod, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele: z) sumele platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor.

De aceasta facilitate constand in netaxarea cu impozit pe venit si contributii sociale beneficiaza toti salaratii indiferent de forma de organizare a angajatorului: PFA, ONG, SRL etc.

Textele citate nu stabilesc o limita maxima pentru excluderea din baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.   Limita de 1500 lei este prevazuta la art.25 alin.(3) lit.i)^2 din Codul fiscal conform caruia contribuabilii care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educatia timpurie conform lit. i1), dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul in care suma depaseste impozitul pe profit datorat, diferenta va fi scazuta, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate. Insa, aceasta prevedere legala nu este aplicabila in prezent datorita lipsei normelor metodologice. 



Codul fiscal nu conditioneaza suportarea acestor sume de angajator de mentionarea in contractul de munca/regulamentul intern asa cum impune, spre exemplu, in cazul ajutoarelor de deces sau nastere sa fie mentionate in contractul de munca.

Chiar in situatia in care Codul fiscal nu impune obligatia reglementarii in contractul de munca/regulamentul intern, consideram ca obligatia angajatorul trebuie reglementata fie in contractul de munca (individual sau colectiv), fie in regulamentul intern pentru a a exista un temei al acordarii, cu atat mai mult cu cat, sumele respective nu sunt taxate.

RETINETI!
In privinta acordarii diferentiate mentionam ca acordarea unora dintre salariati in timp ce altora trebuie sa fie intemeiata pe criterii obiective. Or, in situatia in care doi salariati au copii la gradinita este dificil de justificat de ce unuia i se plateste gradinita copilului in timp ce altuia, nu. Cu atat mai mult are relevanta acordarea diferentiata cu cat sumele in cauza sunt scutite de taxe.
Plata sumei poate fi facuta atat de angajator in mod direct, cat si de salariat si decontata apoi de angajator.


Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro 
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "1.500 lei pentru educatia timpurie. Cum se acorda de catre angajatori?":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 30 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".