Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

6 pasi simpli pentru a obtine certificatul digital UE privind COVID de la 1 iulie

01 /Iul2021
6 pasi simpli pentru a obtine certificatul digital UE privind COVID de la 1 iulie
Tags: certificat digital ue covidcertificat digital covid 1 iulieobtinere certificat covid 1 iulie

Va informam ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a lansat pagina web care permite obtinerea de catre cetatenii romani sau straini a certificatelor digitale UE privind COVID-19.

 

Certificatul digital poate fi obtinut incepand cu 1 iulie a.c. accesand https://certificat-covid.gov.ro.
 
 
Potrivit STS, cetatenii care doresc sa obtina acest certificat trebuie sa urmeze urmatoarele 10 etape: 
 
 
1. Autentificarea/Inregistrare prin adresa de e-mail a persoanei in cauza.  
 
 
2. Dupa validarea e-mailului, veti primit un link care va directioneaza catre pagina principala a site-ului amintit. 
 
3. Accesati butonul verde "Certificat nou".
 
4. Alegeti tipul actului de identitate in baza caruia ati fost inregistrat la testare sau vaccinare.
 
5. Cetatenii romani si cei cu CNP emis de autoritatile romane acceseaza butonul "CNP", urmat de categoria de varsta. In campurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, initiala numelui, initiala prenumelui si tipul certificatului dorit. Cetatenii straini selecteaza optiunea "Pasaport/Act de identitate" si completeaza campurile care cuprind: "Tara care a emis pasaportul", numarul "pasaportului sau al cartii de identitate", initialele numelui si prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
 
 
6. In functie de categorie, veti completa:
 
* Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judetul in care a fost vaccinat si se introduce numarul corespondent lunii in care a avut loc vaccinarea.
 
* Pentru generarea certificatului de recuperare dupa COVID, se alege judetul in care s-a realizat testarea si luna in care persoana a fost confirmata pozitiv.
 
* Pentru generarea certificatului de testare, se alege judetul in care s-a realizat testarea si luna in care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
 
* Se apasa butonul "Salveaza", iar aplicatia inregistreaza cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
 
* Ulterior, in sectiunea "Lista certificate" se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
 
 
Retineti si urmatoarele aspecte, subliniate de Agerpres:
 
* Certificatul este gratuit.
 
* In cazul minorilor sub varsta de 14 ani, este necesar acordul parintilor.
 
* Timpul de generare a certificatului poate fi de la cateva secunde, pana la o ora, in functie de numarul de solicitari.
 
* In momentul generarii certificatului, persoana care l-a solicitat este notificata prin e-mail.
 
* La intrarea in statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizeaza prin scanarea codului QR. Utilizatorul il poate accesa si vizualiza atat din lista de certificate - prin selectarea certificatului, cat si prin descarcarea efectiva, in format pdf, a documentului, care se poate tipari.
 
Totodata, pentru suport in emiterea certificatelor sau obtinerea altor informatii privind utilizarea lor, aveti la dispozitie numarul de telefon 021.414.44.25. 
 
ATENTIE! Certificatul poate fi obtinut in format letric prin intermediul primariei in raza careia isi are domiciliul persoana, directiei de sanatate publica sau serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor.
 
In situatiile in care apar inadvertente intre informatiile completate de o persoana si cele inregistrate in bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corectii de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizata cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de momentul utilizarii, iar pentru cele de testare cu cel putin 12 sau 48 de ore, in functie de tipul de test efectuat - rapid sau PCR.
 
RETINETI! Certificatul NU ESTE un document obligatoriu, insa cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat dupa aceasta afectiune sau detin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situatia lor epidemiologica.
 
„Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic National de Vaccinari pentru persoanele care s-au vaccinat si din Aplicatia Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate si au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat dupa COVID-19. Certificatele includ un cod QR care va contine o semnatura digitala, astfel incat, la citirea acestuia, sa poata fi verificata autenticitatea, integritatea si validitatea documentului. Semnatura digitala este pusa la dispozitie de STS, astfel incat cetatenii nu au nevoie de o semnatura digitala proprie.
 
Pentru verificarea, la intrarea in tara, a codurilor QR de pe certificatele digitale, STS a distribuit catre Politia de Frontiera echipamentele necesare: 271 de scannere mobile si 271 de telefoane mobile smart, care au instalata aplicatia "CoronaScan". La intrarea in orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul poate fi prezentat atat in format digital, pe un dispozitiv mobil, cat si tiparit pe hartie”, informeaza STS.
 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "6 pasi simpli pentru a obtine certificatul digital UE privind COVID de la 1 iulie":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".