Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajare pe o functie care cere alte competente decat cele dobandite de candidat

22 /Sep2021
Angajare pe o functie care cere alte competente decat cele dobandite de candidat
Tags: angajare economistangajare competente inginer constructiiingineri constructori angajare

Societatea poate angaja o persoana pe postul de economist cu atributii de inginer constructii in fisa postului?

Raspunsul specialistului:

In opinia noastra, cele doua ocupatii/functii sunt total diferite, iar competentele specifice fiecareia dintre ele se obtin doar in urma finalizarii studii superioare specifice in domeniul economiei, respectiv in domeniul ingineriei in constructii.

Fara a fi specialisti in domeniu, apreciem ca atributiile celor doua categorii de ocupatii sunt diferite si, prin urmare greu de regasit intr-o alaturarea fireasca intr-o singura fisa a postului.

In Clasificarea ocupatiilor din Romania exista niste scurte descrieri ale principalelor atributii ale grupelor de ocupatii, iar din parcurgerea lor, nu am regasit puncte comune care sa justifice o fisa de post care sa cuprinda ambele tipuri de atributii:

Astfel, la grupa de baza Economisti se precizeaza ca acestia ”efectueaza activitati de cercetare, de monitorizare a datelor, de analizare a informatiilor si pregatesc rapoarte si planuri pentru a rezolva problemele economice si de afaceri, dezvolta modele de analiza, explica si prognozeaza comportamentul economic. Acestia ofera consiliere pentru afaceri grupurilor de interes si guvernelor pentru a formula solutii la problemele economice si de afaceri prezente sau viitoare”.

La grupa de baza Ingineri constructori de mentioneaza ca acestia ” conduc cercetari, consiliaza, proiecteaza si coordoneaza direct activitatea de constructii, gestioneaza functionarea si intretinerea structurilor de inginerie civila sau studiaza si ofera consultanta cu privire la aspectele tehnologice ale anumitor materiale”.

Intr-adevar, intr-o fisa a postului se pot regasi si alte atributii care eventual nu sunt integral specifice unei ocupatii, dar este vorba, in opinia noastra, de atributii complementare ocupatiei respective, cum ar fi de exemplu, in cazul unui economist, atributii in domeniul gestiunii de resurse umane, gestiunii salarizarii, activitati care au legatura cu zona economico-administrativa a unei intreprinderi si pentru exercitarea carora un economist detine competente.

In cazul prezentat, in conditiile in care persoana respectiva detine calificarile (diplomele) necesare pentru cele doua ocupatii, puteti opta pentru angajarea cu doua  contracte de munca pe doua functii – de economist si de inginer constructii -  cu norma partiala, care cumulate sa reprezinte o norma intreaga.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajare pe o functie care cere alte competente decat cele dobandite de candidat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".