Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajat minor - stagiu de cotizare pentru concedii si indemnizatii

04 /Sep2023
Angajat minor - stagiu de cotizare pentru concedii si indemnizatii
Tags: stagiu de cotizare angajat minorconcediu medical angajat minor

"Angajata de 4 luni, cu program de 6 ore, are doar 17 ani, primeste concediu medical cu cod 01 de 4 zile. Exista baza legala sa i se plateasca acest concediu medical, fiind minora dar neavand stagiu de cotizare complet?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 8 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

(2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care:

a) asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiileprevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate;
c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;
d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarilesi completarile ulterioare.


d1) persoanele asigurate au realizat, in temeiul legislatiei interne a unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau a Confederatiei Elvetiene pentru care sunt incidente prevederile legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului european privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de institutia competenta la care acestea au fost asigurate anterior;
Aceste perioade mai sus enumerate sunt perioade reglementate de lege ca perioade asimilate stagiului de cotizare.

Astfel cum se poate observa, faptul ca o persoana este minora sau faptul ca este eleva nu reprezinta stagiu asimilat pentru concedii si indemnizatii asa incat salariata din speta prezentata nu poate beneficia de concediu medical.
Angajatorul poate, daca doreste, sa-i acorde salariatei un bonus in perioada in care se afla in incapacitate temporara de munca dar nu beneficiaza de concediu medical intrucat nu are stagiu de cotizare.

Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajat minor - stagiu de cotizare pentru concedii si indemnizatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".