Asa se face ca un studiu realizat recent de cercetatorii londonezi, de la Imperial College, arata ca expunerea salariatilor la efectele negative ale fumatului pasiv este in crestere. Ceea ce poate parea un adevarat paradox, la prima vedere. Desi au fost adoptata legi in acest sens, care limiteaza acest obicei nociv, rezultatele nu sunt incurajatoare, pana acum.
In acest context, fumatul pasiv cauzeaza probleme de sanatate pentru 27,5% din totalul persoanelor care lucreaza in spatii inchise.
Acest studiu a fost realizat pe un esantion de peste 27.000 de persoane din UE in anul 2014. Rezultatele au fost comparate cu un studiu similar din 2009, potrivit caruia doar 23,8% dintre respondenti s-au declarat afectati de fumatul pasiv.
Totusi, noul studiu a remarcat scaderi rapide ale procentului de persoane care se plang in legatura cu fumatul pasiv din baruri — de la 45,1% la 25,1% — si restaurante — de la 30,2% la 11,8%.
Fumatul afecteaza angajatii, legislatia nu se aplica corespunzator
Nu mai este un secret pentru nimeni ca, la nivel de Uniune Europeana (UE) fumatul la locul de munca sau in spatiile publice a fost interzis.

Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta

Diurna legala in Romania si in strainatate

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Din pacate, aceste reglementari nu se aplica corespunzator si in conformitate cu prevederile legii. Tocmai de aceea angajatii care nu fumeaza sunt in continuare afectati de acest viciu. Se pare ca Suedia, Marea Britanie si Irlanda, sunt tarile cele mai stricte in aceasta privinta, acestea reusind sa aplice legea cu succes.