Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatorul poate elibera adeverinta pentru coasigurat?

15 /Oct2021
Angajatorul poate elibera adeverinta pentru coasigurat?
Tags: asigurat cim suspendatcoasigurat angajatadeverinta angajator coasigurat

O salariata din 20.07.2021 are CIM suspendat pentru CCC, iar inainte de suspendare a desemnat-o pe mama sa ca fiind coasigurat. Angajatorul ii poate emite adeverinta de coasigurat pentru mama sa?

 

Raspunsul specialistului:


Potrivit art. 21 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, in perioada in care beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5), persoana indreptatita are calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prevazute de art. 154 din Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform art. 6 alin. (3) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat din 29.11.2018 aprobate prin OCNAS 1.549/2018 in intelesul art. 224 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pot coasigura:

 a) persoanele prevazute la art. 224 alin. (1) lit. d), e), h), i), k), m) si n);

La art. 224 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 95/2006 sunt prevazute persoanele care se afla in concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, in concediu pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

 Asadar, persoana aflata in perioada concediului pentru cresterea copilului poate avea coasigurati, dar trebuie sa se adreseze institutiei care plateste indemnizatia pentru cresterea copilului pentru a obtine informatii cu privire la procedura pe care trebuie sa o urmeze.


Apreciem ca pe durata suspendarii contractului individual de munca pentru concediu crestere copil institutia care elibereaza adeverinta pentru coasigurat nu mai este angajatorul ci agentia pentru plati.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatorul poate elibera adeverinta pentru coasigurat?":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".