Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CCC pentru tata. Venituri din activitati independente

02 /Iul2024
CCC pentru tata. Venituri din activitati independente
Tags: ccc pt tataconcediu crestere copil tata

"O persoana fizica cetatean roman a relizat anul trecut, respectiv in anul curent venituri din activitati independente (liber profesionist - depune anual Declaratie unica in sistem real) si venituri din alte surse (din drepturi de autor).

 Sotia lui cetatean maghiar, urmeaza sa nasca in iulie, iar tatal fiind singurul cu venituri realizate in Romania, doreste sa faca solicitare pentru indemnizatia de crestere a copilului pentru urmatorii 2 ani. In aceste conditii, tatal poate sa beneficieze de indemnizatie de crestere a copilului ptr 2 ani daca in ultimele 24 luni a realizat cumulat venituri din activitati independente si alte venituri peste o valoare de 120000 lei, respectiv din ce moment poate depune solicitarea daca mama nu beneficiaza de concediu cod 08 - sarcina si lauzie, este obligatorie respectarea celor 42 zile postnatale de lauzie?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si aimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor din Codul fiscal.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

Astfel, conditia pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil este ca tatal copilului sa fi obtinut venituti impozabile cel putin 12 luni, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

In cazul in care mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate, tatal copilului poate solicita concediu crestere copil inca de la nastere copilului.

Totodata, daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil, durata concediului nu se mai diminueaza si parintele care indeplineste conditiile beneficiaza de concediu crestere copil pentru intreaga perioada de la nasterea copilului si pana cand acesta implineste varsta de 2 ani.

Contractul individual de munca se suspenda la cererea salariatului. Astfel la cererea salariatului angajatorul suspenda contractul de munca pana in ziua in care copilul implineste varsta de 2 ani.

Conform art. 15 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
c^1) incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului pe venit de natura celor prevazute la art. 3 alin. (1), daca cererea este depusa in termen de 30 de zile lucratoare de la aceasta data;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c^1).

Totodata art. 23 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23

(1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c);
e) incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul stimulentului de insertie nu mai realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, si solicita revenirea in concediul pentru cresterea copilului, daca cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.
(2) Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda de la datele prevazute la alin. (1) lit. a)- d), dar nu mai devreme de data la care s-a aprobat concediul pentru cresterea copilului ori a incetat realizarea de venituri supuse impozitului.

Prin urmare, cererea de suspendarea contractului pentru concediu crestere copil in cazul in care mama nu beneficiaza de concediu de maternitate se poate inainta cu cel putin 10 zile inainte de suspendarea contractului pentru concediu crestere copil.

Conform art. 19^1 din OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare:

Art. 19^1

(1) In vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) au obligatia sa anunte angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate sau, dupa caz, inainte de data estimata de incepere a concediului pentru cresterea copilului, de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului.

(2) In cazul in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), adica pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Astfel, daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC, tatal poate solicita concediu pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, oricand cu obligatia de a anunta angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri.

Contractul de munca se suspenda anterior intrarii salariatului in concediu crestere copil. Totodata, salariatul poate solicita concediu paternal de 10 zile lucratoare + 5 zile in cazul salariatului care a obtinut atestatul de puericultura in primele 8 saptamani de la data nasterii copilului. Concediul paternal este distinct de concediul de crestere copil.

Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CCC pentru tata. Venituri din activitati independente":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".