Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Compensarea muncii de noapte - cum se calculeaza sporul?

09 /Dec2022
Compensarea muncii de noapte - cum se calculeaza sporul?
Tags: compensare munca de noapteart 125 codul munciispor munca de noapte

Va reamintim ca, potrivit art. 125 alin. (1) din Codul muncii, munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

"Suntem o societate cu cod caen transport rutier de marfa - angajati 70 salariati in functia de soferi care efectueaza curse in interiorul si in exteriorul tarii. As vrea sa primesc mai multe detalii asupra sporului de noapte, trebuie acordat la salariati? Daca da, in ce conditii? Procentul de 30% pentru sporul de noapte cum se calculeaza? La timpul lucrat de noapte sau la timpul lucrat dintr-o luna?"

Raspunsul specialistului: 

Angajatorul are obligatia sa compenseze munca de noapte doar daca salariatul este salariat de noapte conform dispozitiilor Codului muncii.

Conform art. 129 alin. (2) din Codul muncii, salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:


- salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
- salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Prin urmare, un salariat poate sa presteze activitate noaptea in intervalul cuprins intre 22,00-6,00 dar sa nu fie un salariat de noapte in sensul Codului muncii.

Astfel, salariatul de noapte este ori salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru, ori cel care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.


In acest caz in care, salariatul indeplineste conditia salariatului de noapte, angajatorul are obligatia sa compenseze si munca de noapte.


Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:


a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Sporul pentru munca de noapte se calculeaza raportat la numarul de ore de noapte lucrate avand in vedere ca se acorda pentru munca de noapte.

Un raspuns valabil in decembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Compensarea muncii de noapte - cum se calculeaza sporul?":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".