Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Declaratia la Fondul pentru MEDIU va putea fi depusa si online. Ce trebuie sa stii?

17 /Iul2019
Tags: fondul pentru mediu declaratiedeclaratie fondul de mediu depusa onlinedeclaratie online fondul de mediu

In M.Of. nr. 544 din 03 iulie 2019 a fost publicat OMM nr. 572/2019 pentru depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Potrivit acestuia, contribuabilii/platitorii la Fondul pentru mediu pot utiliza metoda de depunere a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta, ca metoda alternativa de depunere a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu.

Pentru declararea obligatiilor la Fondul pentru mediu, pentru aceeasi perioada de raportare, nu se utilizeaza simultan mai multe metode de depunere a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu. In caz contrar, va fi inregistrata prima declaratie depusa, conform legii.

Atentie! Daca pe parcursul unui an fiscal se utilizeaza ambele cai de transmitere a declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu (in format hârtie sau online) contribuabilul/platitorul este obligat sa depuna declaratia aferenta lunii decembrie prin intermediul serviciului "Depunere declaratii on-line". In caz contrar, declaratia se considera necomunicata.

 
Pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu, contribuabilii/platitorii utilizeaza serviciul "Depunere declaratii on-line" existent pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro/ https://online.afm.ro/.

 

Acces in aplicatia informatica

Pentru acces in aplicatia informatica care asigura serviciul "Depunere declaratii on-line" contribuabilul are nevoie de un  cont de acces in aplicatie. Acesta se genereaza in baza solicitarii scrise a reprezentantului legal a contribuabilului/platitorului, depusa la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu, conform anexei nr. 1 la OMM 572.

In urma solicitarii Administratia Fondului pentru Mediu genereaza un cont de acces si o parola pentru fiecare contribuabil/platitor pe care le comunica reprezentantului legal. Dupa intrarea in posesie a contului si a parolei, reprezentantul legal are obligatia sa modifice parola de utilizator.

Contul de acces va permite reprezentantului legal accesarea urmatoarelor functiuni ale serviciului "Depunere declaratii on-line":

 •      vizualizarea istoricului declaratiilor comunicate;
 •     vizualizarea situatiei platilor efectuate la Fondul pentru mediu;
 •     vizualizarea notificarilor referitoare la administrarea contului de acces, confirmarea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta, precum si referitoare la actele administrativ-fiscale, a actelor de procedura si altor documente ori informari comunicate de Administratia Fondului pentru Mediu.

In cazul comunicarii prin serviciul "Depunere declaratii on-line" a actelor administrativ-fiscale ori a actelor de procedura, acestea se considera comunicate, respectiv indeplinite in termen de 15 zile de la data transmiterii la adresa de e-mail indicata.

Actele administrativ-fiscale ori actele de procedura se considera comunicate, respectiv indeplinite si in cazul in care contribuabilul/platitorul renunta la serviciul "Depunere declaratii on-line", daca renuntarea se efectueaza anterior implinirii termenului de comunicare.

 

Utilizarea serviciului "Depunere declaratii on-line"

Depunerea electronica a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu in cadrul serviciului "Depunere declaratii on-line" se poate realiza de catre urmatoarele persoane, dupa inrolarea in aplicatia informatica:

 •      reprezentant legal, detinator al unei semnaturi electronice calificate;
 •      imputernicitul reprezentantului legal, detinator al unei semnaturi electronice calificate.


Inrolarea acestor persoane se face in baza cererii de inrolare prevazute in anexa nr. 2 la OMM 572. Daca inrolarea se solicita de imputernicit la cererea de inrolare se ataseaza o declaratie notariala. Declaratia notariala trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente:

 •     datele de identificare ale contribuabilului/platitorului, dupa caz;
 •     datele de identificare ale reprezentantului legal;
 •     datele de identificare ale persoanei fizice care va avea calitatea de imputernicit pentru utilizarea serviciului "Depunere declaratii on-line";
 •     adresa de e-mail la care se vor efectua notificarile referitoare la confirmarea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta, precum si comunicarea actelor si a altor documente ori informari emise de Administratia Fondului pentru Mediu;
 •     acordul privind primirea de informari prin posta electronica;
 •     acceptul privind termenii si conditiile de utilizare a serviciului "Depunere declaratii on-line".


...citeste mai multe pe emediu.ro >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Declaratia la Fondul pentru MEDIU va putea fi depusa si online. Ce trebuie sa stii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".