Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Diurna in 2019 si contractul de munca TEMPORARA

13 /Nov2019
Tags: diurna contract temporardiurna 2019diurna hg 714/2018salariat temporar diurna

Va reamintim ca HG nr. 714/2018 a reglementat dreptul la diurna al personalului din institutii publice, dar asta nu este tot.

Aceste noi reglementari se aplica si angajatorilor din domeniul privat pentru ca diurna nu intra in baza de calcul al impozitului si contributiilor sociale daca angajatorul respecta regulile legale prevazute de HG nr. 714/2018.


Salariatii mobili pot sa beneficieze de diurna? Ce regim juridic si fiscal are indemnizatia de mobilitate? Ce  trebuie sa faca un angajator pentru a nu risca reincadrarea diurnei in venituri salariale impozabile si taxabile cu contributii sociale?

...la toate aceste intrebari si multe altele vei gasi raspunsul AICI >>>


"O societate ce plaseaza personal (caen 7820), atat in tara cat si in strainatate poate acorda diurna salariatilor plasati? In ce conditii si ce natura va avea diurna?"


Art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal arata ca indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit in urmatoarele limite:

(a) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

(b) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

 

Aflati raspunsurile complete si 100% profesioniste parcurgand lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate >>>


ATENTIE!

Art. 142 lit. g) din Codul fiscal, prevede ca NU intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care nu depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

(ii) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;

Astfel cum se poate observa este neimpozabila si netaxabila cu contributii sociale diurna acordata salariatilor in cuantum de 2,5 ori nivel stabilit pentru institutii publice pe perioada delegarii si a detasarii.

IMPORTANT!

Salariatul temporar nu poate beneficia de diurna neimpozabila intrucat salariatului temporar nu ii este modificat locul muncii stabilit in contractul individual de munca prin delegare/detasare ci locul muncii este cunoscut de la incheierea contractului de munca temporara ca fiind la utilizator. In aceste conditii, intrucat nu ne aflam in prezenta unei detasari, salariatul temporar nu are dreptul la diurna neimpozabila.


...mai multe detalii si raspunsurile expertilor pe PortalCodulMuncii >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Diurna in 2019 si contractul de munca TEMPORARA":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".