Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Eliminarea sanctiunilor pentru lipsa Registrului Unic de Control (RUC). Propunere

07 /Sep2021
Eliminarea sanctiunilor pentru lipsa Registrului Unic de Control (RUC). Propunere
Tags: registrul unic de controlsanctiuni lipsa registrul unic de controldeclarare punct de lucru firma

Un memorandum publicat recent de Ministerul Economiei propune, pe langa alte masuri de debirocratizare si sustinere a mediului de afaceri autohton, si eliminarea sanctiunilor pentru lipsa Registrului Unic de Control.


Se aminteste astfel, in memorandum, de faptul ca Registrul Unic de Control a aparut cu scopul de a ajuta contribuabilii, de a-i apara de abuzurile organelor de control si de impostori, dar s-a transformat intr-o unealta birocratica, cu scopul de a sanctiona contribuabilii. 

"RUC se achizitioneaza de la unitatile ANAF in termen 30 zile de la infiintarea entitatii sau de la declararea punctului de lucru (si nu de la ONRC cum poate ar fi fost coerent, avand in vedere competenta institutiilor), insa de multe ori nu este disponibil pe stoc. 

Pana la digitalizarea si transparentizarea actelor de control, este oportuna debirocratizarea procesului de detinere si achizitie a RUC, in speranta schimbarii  comportamentului organelor de control inspre indrumare si sprijinire a mediului de afaceri", se arata in acelasi document. 

Propunerile concrete in aceasta privinta sunt:

    • eliminarea sanctiunii pentru neachizitionarea in termenul legal a registrului unic de control de la directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul (conform art.7-8 din Legea nr.252/2003 privind registrul unic de control, cu modificarile si completarile ulterioare)

    • eliminarea obligativitatii detinerii RUC pentru punctele de lucru (conform art. 5 (2) Legea nr.252/2003 privind registrul unic de control, cu modificarile si completarile ulterioare)

    • eliminarea obligativitatii numerotarii, sigilarii si pastrarii de catre de reprezentantul legal al unitatii verificate sau de inlocuitorul acestuia (art.5, alin.(1) din Legea nr.252/2003 privind registrul unic de control, cu modificarile si completarile ulterioare).

Ramane de vazut in ce masura, dat fiind faptul ca ministrul Claudiu Nasui si-a anuntat demisia (in bloc, alaturi de ceilalti colegi ai USR Plus), ramane de vazut daca masurile vor continua de un nou ministru sau daca va fi finalizata demisia anuntata la 6 septembrie 2021 de ministrii amintiti. 


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Eliminarea sanctiunilor pentru lipsa Registrului Unic de Control (RUC). Propunere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".