Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

INS: peste 33.000 de locuri de munca vacante in ultima parte din 2023. In ce domenii au existat cele mai multe joburi?

20 /Feb2024
INS: peste 33.000 de locuri de munca vacante in ultima parte din 2023. In ce domenii au existat cele mai multe joburi?
Tags: locuri de munca vacante insin ce domenii au existat cele mai multe joburi in 2023

Va informam ca numarul locurilor de munca vacante, la nivel national, a fost de 33.300 in trimestrul IV al anului 2023, in scadere cu 8.600 fata de acelasi interval din 2022 si cu 6.700 fata de trimestrul anterior.

Aceste date au fost publicate in data de 20 februarie de Institutul National de Statistica (INS).

In ce domenii au existat cele mai multe joburi?

In ultimele trei luni ale anului anterior, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (1,42%), intermedieri financiare si asigurari (1,40%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (1,28%).

De asemenea, peste 23% din numarul total de posturi disponibile s-au concentrat in industria prelucratoare (7.800 de locuri), iar valoarea ratei a fost 0,72%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat 19,5% din numarul total al locurilor de munca vacante, la nivel national. Astfel, 3.200 de posturi s-au regasit in administratia publica, 2.300 in Sanatate si Asistenta sociala, iar 1.000 de locuri vacante in Invatamant. La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in Constructii (0,23%), Invatamant (0,27%), respectiv in Industria extractiva (0,29%).

Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in tranzactii imobiliare si industria extractiva (100 de posturi, pentru fiecare in parte), precum si in alte activitati de servicii (200), mai observa INS.

Prin comparatie cu trimestrul precedent, in trimestrul IV 2023, cele mai relevante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante au fost in Invatamant (-0,31 puncte procentuale), industria prelucratoare (-0,24 puncte procentuale) si in activitati de spectacole, culturale si recreative (-0,23 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul posturilor de munca vacante, cele mai importante scaderi s-au observat in industria prelucratoare (-2.600 locuri vacante), respectiv invatamant (-1.000 locuri vacante). La polul opus, industria extractiva a cunoscut singura crestere atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante (+0,06 puncte procentuale, respectiv +20 locuri vacante).

Totodata, fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai importante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante au fost in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (-0,72 puncte procentuale), transport si depozitare (-0,52 puncte procentuale), administratie publica (-0,45 puncte procentuale), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-0,39 puncte procentuale).

In ce domenii a scazut numarul locurilor de munca?

Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai relevante scaderi in industria prelucratoare (-2.600 locuri), transport si depozitare (-1.400) si administratia publica si activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-1.200, pentru fiecare in parte).

In schimb, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai semnificative cresteri in intermedieri financiare si asigurari (+0,23 puncte procentuale), respectiv tranzactii imobiliare (+0,19 puncte procentuale). Cat priveste numarul posturilor disponibile, cele mai importante cresteri s-au regasit in activitatile de intermedieri financiare si asigurari si in cele de agricultura, silvicultura si pescuit (+200 locuri vacante, pentru fiecare in parte).

La nivelul ultimului trimestru al anului anterior, cele mai mari valori atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - Grupa majora 2 (0,77%, respectiv 9.100 locuri vacante).

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "INS: peste 33.000 de locuri de munca vacante in ultima parte din 2023. In ce domenii au existat cele mai multe joburi?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".