Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Mutarea salariatilor de la o societate la alta. Care sunt posibilitatile?

15 /Sep2022
Mutarea salariatilor de la o societate la alta. Care sunt posibilitatile?
Tags: mutare salariati de la o societate la altarevisal contracte de munca

"Avem un SRL - Productie si urmeaza sa infiintam o noua firma pe care vrem sa transferam o parte din salariati (nu este vorba despre fuziune), intrebarea este daca trebuie incetate contractele pe vechea firma si intomirea altor contracte pe noua firma sau poate fi o Decizie cu anexa privind contractele si persoanele care se transfera (ce articol ar trebui mentionat in acest caz in contracte? 173 alin. (1) din Codul muncii.)

In Revisal care va fi modalitatea de transmitere?"

Raspunsul specialistului: 

Art. 173 alin. (1) din Codul muncii este utilizat in situatia in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa modificarea intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor.

Ori daca nu exista acte din care sa rezulte fuziunea prin absorbtie, contractele individuale de munca inceteaza si se incheie alte contracte pe noua societate.

In cazul unei fuziuni, contractele individuale de munca nu se inceteaza ci se realizeaza un transfer al salariatilor in temeiul actelor juridice privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, acte care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati.

Angajatorul cesionar nu inregistreaza angajari noi. Cei doi angajatori vor proceda astfel;

In registrul general de evidenta a salariatilor cedentul acceseaza butonul MUTARE CONTRACTE apoi acceseaza TRANSFER CONTRACTE. Programul va pune urmatoarea intrebare:

"Operatia permite transferarea de contracte din registrul angajatorului cedent, contracte care fac obiectul unui transfer de intreprindere in baza Legii 67/2006.
Doriti sa continuati?" Raspundeti DA


Apoi se selecteaza contractele care se transfera prin dublu click. Accesati CONTINUARE. Daca se transfera toate contractele individuale de munca se apasa butonul Selecteaza toate contractele.

Se completeaza datele transferului.
Programul va recomanda sa efectuati backup.
Se recomanda efectuarea unui backup al baze de date inainte de efectuarea operatiei.

Uterior, se salveaza lista salariatilor prin EXPORT.

Documentul cuprinzand lista salariatilor transferati se transmite angajatorului la care acestia sunt transferati.

Angajatorul la care se realizeaza transferul preia salariatii in registrul general de evidenta a salariatilor prin operatia Preluare din lista transmisa.

Nu exista o prevedere legala care sa stabileasca termenul maxim in care in Revisal se inregistreaza mutarea contractelor de munca din registrul de evidenta a salariatilor al cedentului in registrul cesionarului. H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor nu face referire la acest aspect.

In tacerea legii, consideram ca se poate aplica termenul de la inregistrarea detasarilor sau de la suspendarea contractului si anume cel tarziu in ziua anterioara primei zile de activitate desfasurata de salariati la cesionar. Procedand astfel salariatii vor figura in registrul general de evidenta a salariatilor al cesionarului inca din prima zi de activitate la acest angajator.

Un raspuns valabil la data de 15.09.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Mutarea salariatilor de la o societate la alta. Care sunt posibilitatile?":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".