Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

NU se platesc de angajatori zilele libere din cele 2 saptamani de vacanta anuntate

25 /Oct2021
NU se platesc de angajatori zilele libere din cele 2 saptamani de vacanta anuntate
Tags: angajatori zile libere parintizile libere parinti cursuri suspendate

In urmatoarele 2 saptamani de vacanta acordate copiilor in contextul pandemiei, nu se mai aplica obligatia angajatorilor de a plati parintilor zilele libere acordate in cazul in care cursrile sunt suspendate, asa cum se prevede in OUG 110/2021.


"Zilele libere se acorda obligatoriu de catre angajator numai unuia dintre parinti, in cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilitati de pana la 26 de ani inscrisi intr-o unitate de invatamant sau intr-o unitate de educatie timpurie anteprescolara. Pentru a putea fi acordate zile libere, locul de munca ocupat de parinte trebuie sa nu permita munca la domiciliu sau telemunca. De asemenea, beneficiaza de zile libere si parintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav nescolarizat si parintele care are in ingrijire un adult cu grad de handicap grav care beneficiaza de servicii de zi, a caror activitate a fost limitata sau suspendata ca urmare a raspandirii coronavirusului.", se mentioneaza intr-un material semnat de Irina Marinescu, director PwC Romania, citat de Agerpres.

 

Mai mult, conform aceleiasi surse, nu beneficiaza de zile libere parintele care se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii: este in concediu pentru cresterea copilului, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere, este in concediu fara plata sau de odihna, are raportul de munca suspendat ca urmare a intreruperii temporare a activitatii angajatorului si nu realizeaza venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.

"Zilele libere se acorda de la data depunerii cererii de catre parinte la angajator, dar nu mai devreme de data la care se decide limitarea sau suspendarea activitatilor didactice. Cererea va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, o copie a certificatului de nastere al copilului sau a documentului care atesta calitatea de parinte si, daca e cazul, o copie a certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului/adultului in varsta de pana la 26 de ani", se arata in comunicatul PwC. 


De asemenea, subliniaza sursa amintita, pentru decontarea sumelor aferente indemnizatiei, angajatorul depune cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene/a municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea angajatorul sau sucursala sau punctul de lucru al acestuia; cererea va fi insotita de documente justificative privind indeplinirea conditiilor de decontare a indemnizatiei.


"Neacordarea de zile libere de catre angajator conform prevederilor Ordonantei 110/2021 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 2.000 lei pentru fiecare persoana pentru care se refuza acordarea zilelor libere, fara a depasi valoarea cumulata de 20.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre inspectorii de munca. Indemnizatia pentru zilele libere este de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si platii contributiei asiguratorii pentru munca", se mentioneaza in material.

Persoanele fizice care beneficiaza de indemnizatia aferenta zilelor libere conform Ordonantei 110/2021 nu pot dispune de suma de pana la 3,5% din impozitul pe venit aferent indemnizatiilor, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "NU se platesc de angajatori zilele libere din cele 2 saptamani de vacanta anuntate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".