Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Poate fi concediat un salariat aflat in zile libere pentru supravegherea copilului?

22 /Dec2020
Poate fi concediat un salariat aflat in zile libere pentru supravegherea copilului?
Tags: concediere salariat zile liberezile libere parinti supraveghere copilconcediere zile libere

In cadrul unei firme, unui salariat aflat in concediu supraveghere copil pana la varsta de 12 ani conform OUG 147/2020, pentru perioada noiembrie-decembrie 2020, i se poate face o notificare de preaviz pentru incetarea contractului de munca in conformitate cu art. 65 alin. (1) din Codul muncii (desfiintarea postului) incepand cu luna decembrie 2020? Sau angajatorul trebuie sa astepte noi ordine (reglementari) in ceea ce priveste redeschiderea scolilor si apoi sa faca notificarea de preaviz? Se mentioneaza ca termenul de preaviz de 20 zile lucratoare mentionat mai sus va decurge pana la inceputul lunii ianuarie 2021. Care va fi baza legala?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 2 alin. (5) din OUG 147/2020, angajatorul este obligat sa acorde zilele libere daca angajatul solicita acest drept.
Totodata, conform art. 7 alin. (1) din OUG 147/2020, constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (5) si angajatorul este sanctionat cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei pentru fiecare persoana pentru care refuza acordarea zilelor libere, fara a depsiu valoarea cumulata de 20.000 lei.

Prevederile OUG 147/2020 se aplica tuturor angajatilor din sectorul public si privat, pe toata perioada de limitare sau suspendare a cursurilor in unitatea de invatamant sau a activitatii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada strii de alerta si dupa incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului scolar 2020 – 2021 (art. 8 din OUG 147/2020).

Conform dispozitiilor art. 60 alin. (1) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:


a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;

b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;

c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

d) pe durata concediului de maternitate;

e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;

f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;

h) pe durata efectuarii concediului de odihna.

Astfel cum se poate observa, in conformitate cu art. 60 din Codul muncii concedierea salariatilor nu poate fi dispusa in conditiile mai sus expuse.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Atunci cand angajatorul efectueaza o concedierea criteriile de departajare nu se aplica incluzand si posturile cu privire la care exista interdictii legale sau contractuale la concediere.

Asadar, in situatia expusa, se vor aplica criteriile, neexistand o interdictie expresa la concedierea unei persoane aflata in zile libere pentru supravegherea copilului conform OUG 147/2020. Cu toate acestea, salariatul va putea contesta decizia de concediere si daca aceasta nu are o cauza reala si serioasa si nu este definitiva exista riscul anularii de catre instanta.


Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Poate fi concediat un salariat aflat in zile libere pentru supravegherea copilului?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".