Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Prelungirea CIM incheiat pe durata determinata. Ce prevede Codul Muncii si care sunt exceptiile de la regula?

10 /Iun2022
Prelungirea CIM incheiat pe durata determinata. Ce prevede Codul Muncii si care sunt exceptiile de la regula?
Tags: prelungirea cim incheiat pe durata determinatacodul muncii cim perioada determinatacontract de munca perioada determinata

"Dorim o clarificare in ceea ce priveste contractul de munca pe perioada determinata si prelungirea acestuia tot pe perioada determinata.

Pana in prezent avem urmatoarele situatii in ceea ce priveste CIM pe perioada determinata + prelungire: cazul 1) CIM perioada determinata din data de 27.05.2020 pana la data de 27.11.2020 si prelungire incepand cu data 27.11.2020 pana la 27.05.2021 si cazul 2) CIM perioada determinata din data de 16.08.2021 pana la data de 16.02.2022 si prelungire incepand cu data de 15.02.2022 pana la data de 15.08.2022. Sunt corecte ambele situatii? Cum trebuie incheiat corect un CIM pe perioada determinata de 6 luni si incepand cu ce data facem actul aditional de prelungire tot pe perioada determinata?"

Raspunsul specialistilor: 

In privinta prelungirii unui contract incheiat pe durata determinata, la ora actuala art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca CIM pe durata determinata poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

Potrivit art. 82 alin. (3) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

In temeiul acestei dispozitii legale apreciez ca ori de cate ori va fi necesar in cazul unui program, proiect sau lucrare, contractul va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, deci chiar peste termenul de maximum 36 de luni (daca acesta este termenul initial), cu perioada (durata) realizarii proiectului, programului sau lucrarii.

202 modele de documente pentru anul 2022 - contracte si acte comerciale in conformitate cu noul Cod civil si GDPR!
 


Va ajuta acum sa:

  • obtineti rapid si profitabil cele mai bune si avantajoase contracte
  • respectati legislatia in vigoare (Noul Cod Civil si normele GDPR)
  • fiti protejat financiar impotriva pierderilor datorate clauzelor lisa ori dezavantajoase, detalii aici >>> 
     

Totodata, mai exista o exceptie de la regula institutita de art. 84 alin. (1) din Codul muncii prevazuta la alin. (2) al aceluiasi articol.


Astfel, in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

Avand in vedere, ca in speta, contractual de munca a fost incheiat pentru 6 luni si prelungit tot pentru 6 luni, ultimele 6 luni putand fi considerate durata proiectului sau a lucrarii.

Actul aditional a fost incheiat corect anterior expirarii deoarece un contract expirat nu mai poate fi prelungit. Totodata, facem precizarea ca desi nu exista reglementare legala, in practica contractele pe durata determinata pot fi prelungite (in sensul ca permite Revisal-ul) ori de cate ori inauntrul termenului de 36 de luni.

In cazul in care contractul pe durata determinata a fost incheiat initial pentru 36 de luni acesta poate fi prelungit pe perioada proiectului.
Daca contractul a fost prelungit de mai multe ori pana la 36 de luni, contractul va inceta si se va incheia un alt contract pe durata determinata de un an.

Un raspuns valabil la data de 10.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Prelungirea CIM incheiat pe durata determinata. Ce prevede Codul Muncii si care sunt exceptiile de la regula?":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".