Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Proiect OUG: Indemnizatie de 75% pentru salariatii cu program redus si 2.500 lei pentru fiecare telesalariat

15 /Iul2020
Tags: proiect ougindemnizatie program redus2500 lei telemunca2500 lei telesalariat

Noi propuneri pentru stimularea angajatorilor si cresterea gradului de ocupare a fortei de munca vin in cadrul unui nou proiect de ordonanta de urgenta. Proiectul propune o indemnizatie de 75% pentru fiecare angajat caruia i se va reduce programul de lucru, o remuneratie de 35% pentru sezonieri, o indemnizatie de 45% pentru liber-profesionisti si suma de 2.500 lei pentru fiecare angajat care a fost in telemunca in perioada starii de urgenta. Suma de 2.500 lei este platita angajatorului pentru a achizitiona echipament destinat telemuncii.

Din statisticile inregistrate la Ministerul Muncii, la 28 mai 2020, erau peste 420.000 de contracte de munca incetate, unele persoane afectate regasindu-se in randul somerilor indemnizati potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. 

Proiectul de OUG propune noi masuri pentru stimularea angajarii persoanelor care si-au pierdut locul de munca sau au fost in imposibilitatea de a se angaja, precum si pentru a sprijini angajatorii in a utiliza forme alternative de munca, in contextul in care telemunca este o solutie dezirabila, se arata in Nota de fundamentare. 

Masurile propuse:


A. schema de finantare temporara a angajatilor care vor avea program redus de munca. Se va asigura plata unei indemnizatii, pentru fiecare angajat, in valoare de maxim 75% diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj. Masura urmeaza modelul programului german Kurzarbeit.

De asemenea, se stabileste posibilitatea acordata angajatorului de reducere unilaterala a timpului de munca al salariatilor, cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu repartizarea corespunzatoare a programului de lucru si reducerea corespunzatoare a salariului. 

Pe durata reducerii unilaterale a timpului de munca, salariatii beneficiaza de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca. 

Pe perioada de aplicabilitate a acestei masuri, este interzisa angajarea de personal pentru prestarea unor activitati similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus, precum si subcontractarea de activitati ce ar putea fi prestate de salariatii al caror timp de munca a fost redus. 

Angajatorul poate dispune masura reducerii timpului de munca daca sunt indeplinire cumulativ urmatoarele conditii:
a) masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii
b) reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri de cel putin 10% fata de perioada similara din anul anterior.

Pe perioada aplicarii acestei masuri, angajatii afectati de aceasta masura NU pot efectua munca suplimentara. 

Pe perioada aplicarii acestei masuri salariatilor afectati nu le poate fi redus programul de lucru in temeiul art. 52 alin. (3) din Legea 53/2003 - Codul Muncii.


In lunile in care se aplica reducerea timpului de munca, angajatorul NU poate face concedieri colective. 

De aceasta masura a reducerii programului de lucru beneficiaza si ucenicii, in conditiile in care reducerea timpului de munca nu afecteaza activitatea de formare a acestora si timpul de munca pentru acestia nu se modifica cu mai mult de 50%. 

Masura nu se aplica pentru institutiile sau autoritatile publice si nici pentru angajatorii care la data solicitarii acordarii acestor sume se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate sau restrictii asupra acestora din alte motive decat cele generate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

ATENTIE! Indemnizatia oferita prin masura de mai sus NU se cumuleaza pentru acelasi salariat cu masurile active de sprijin acordate potrivit art. I si III din OUG 92/2020, precum si cu masurile de stimulare a angajatorilor finantate din bugetul asigurarilor de somaj prevazute de Legea 76/2002.

Cititi continuarea articolului aici!

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Proiect OUG: Indemnizatie de 75% pentru salariatii cu program redus si 2.500 lei pentru fiecare telesalariat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".