Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Refuzul unui loc de munca duce la pierderea venitului minim garantat

25 /Oct2018
Tags: refuz loc de muncapierdere venit minim garantatlegea 416/2001legea 192/2018

Vesti mai putin bune pentru cei care nu aveau de gand sa munceasca, avand in vedere ca persoanele apte de munca beneficiare ale Legii nr. 416 din 2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social daca refuza un loc de munca sau participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala.

Incepand cu data de 22 octombrie 2018 a intrat in vigoare Legea nr. 192 din 2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 416 din 2001 privind venitul minim garantat. Astfel, potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca atrage incetarea dreptului la ajutor social. In aceasta situatie, familia sau persoana singura poate solicita un nou drept dupa o perioada de 12 luni de la data deciziei de incetare a dreptului de ajutor social.

Legea nr. 416 din 2001 prevede ca persoanele apte de munca ce nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati se iau in considerare la stabilirea numarului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai daca fac dovada faptului ca sunt in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru incadrarea in munca, si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de acestea agentii.

Prin persoana apta de munca, conform prevederilor Legii nr. 416 din 2001, se intelege persoana care indeplineste urmatoarele conditii: are varsta cuprinsa intre 16 si varsta standard de pensionare, nu urmeaza o forma de invatamant cursuri de zi prevazuta de lege, are starea de sanatate si capacitatea fizica si psihica corespunzatoare care o fac apta pentru prestarea unei munci.


Sursa: ANOFM

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Refuzul unui loc de munca duce la pierderea venitului minim garantat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".