Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Revenire la munca in conditii de siguranta si sanatate. Recomandari ITM cu privire la COVID-19

08 /Mai2020
Tags: coronavirus restrictiiprevenire covid locul de muncarecomandari covid inspectia muncii

Noi recomandari au fost emise recent din partea institutiilor abilitate cu privire la revenirea la locul de munca in perioada urmatoare. Odata cu incheierea starii de urgenta la 15 mai, nenumarati angajati vor reveni la locul de munca, fie din regimul de telemunca, fie reluand activitatea si revenind din somajul tehnic.

Inspectoratul Teritorial de Munca Arad reaminteste angajatorilor care-si reiau in aceasta perioada activitatea ca au obligatia de a lua toate masurile de prevenire si protectie in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca.

Criza provocata de pericolul infectarii cu noul coronavirus COVID 19 impune, asadar, aplicarea unor masuri de preventie adecvate, care sa faciliteze reluarea activitatii in conditii de siguranta si sanatate si, totodata, sa elimine posibilitatea de imbolnavire.

In acest sens, este important ca angajatorii sa conceapa un plan de reluare a activitatii, cu accent pe evaluarea riscurilor, precum si pe stabilirea unui set de masuri care sa conduca la eliminarea acestor riscuri.

Recomandam, de asemenea, ca planul de reluare a activitatii si in special masurile necesar a fi intreprinse sa fie stabilite impreuna cu furnizorul de servicii de medicina muncii, precum si cu consultantul in materie de securitate si sanatate.

Astfel, angajatorii vor informa si instrui lucratorii cu privire la prevenirea si limitarea imbolnavirilor cu noul Coronavirus, tinand seama inclusiv de hotararile adoptate de autoritatile locale, asigurand echipamente individuale de lucru si de protectie (masti de protectie, manusi de protectie), monitorizand, totodata, corecta utilizare a acestora.

Impreuna cu medicul de medicina muncii vor fi stabilite masuri igienico-sanitare, instructiuni proprii care sa vizeze asigurarea unei igiene permanente (prin folosirea materialelor igienico-sanitare puse la dispozitia lucratorilor), precum si efectuarea de controale medicale periodice.

In functie de posibilitati, se va reorganiza activitatea la locul de munca, astfel incat sa se limiteze contactul intre lucratori sau dintre acestia si alte persoane, evitandu-se stationarea in zonele in care se afla mai multi lucratori, cum ar fi spatiile amenajate pentru fumat, pe holuri sau in locurile de servit masa.

Este necesar ca, in aceasta perioada, angajatorii sa acorde o atentie sporita lucratorilor expusi unui risc crescut, persoanelor in varsta, celor care sufera de afectiuni cronice, lucratoarelor gravide, intrucat acestea reprezinta categorii vulnerabile la anxietate si stres.
Insa, printr-o informare corecta cu privire la masurile luate pentru eliminarea riscului infectarii cu COVID 19 pot fi diminuate si motivele de ingrijorare, fapt ce va genera stare de normalitate la locul de munca, influentand pozitiv desfasurarea activitatii.

Sursa: ITM Arad


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Revenire la munca in conditii de siguranta si sanatate. Recomandari ITM cu privire la COVID-19":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".