Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariat non UE. Ce contributii sociale se vor plati si care vor fi obligatiile angajatorului?

07 /Feb2022
Salariat non UE. Ce contributii sociale se vor plati si care vor fi obligatiile angajatorului?
Tags: salariat non uecontributii sociale salariat non ueimpozit pe venit salariat non ue

"Societatea Alfa SRL, a angajat, cu contract de munca pe perioada determinata, cu norma intreaga, cetateni non UE, din India. In ceea ce priveste plata contributiilor sociale, exista un acord/conventie in domeniul securitatii sociale semnat intre Romania si India? Daca da, care sunt obligatiile angajatorului roman si/sau ale angajatului. Daca nu, care sunt contributiile sociale si impozitele pe care trebuie sa le plateasca atat angajatul cat si angajatorul?"

Raspunsul specialistilor:

Intre Romania si India nu s-a incheiat acord sau conventie in domeniul securitatii sociale.

In ceea ce priveste contributia la sistemul de pensii, art.136 din Codul fiscal stabileste astfel:

 Urmatoarele persoane au calitatea de contribuabili/platitori de venit la sistemul public de pensii, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, dupa caz:

a) cetatenii romani, cetatenii altor state sau apatrizii, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul ori resedinta in Romania;
Astfel, contributia la sistemul de pensii se datoreaza in Romania cata vreme cetatenii indieni au domiciliul sau resedinta in Romania.


In ceea ce priveste contributia la sistemul de sanatate, art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal stabileste astfel:


(1) Urmatoarele persoane au calitatea de contribuabili/platitori de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, dupa caz:
b) cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania;


Astfel, contributia la sistemul de sanatate se datoreaza in Romania intrucat cetatenii indieni au domiciliul in Romania si au solicitat prelungirea dreptului de sedere.

Angajatorii datoreaza contributia asiguratorie de munca in baza art. 220^1 din Codul fiscal:

Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz:

a)persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pentru cetatenii romani, cetateni ai altor state sau apatrizii, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
Conform prevederilor art. 15 din Acordul intre Romania si Republica India pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit din 08.03.2013

1. Sub rezerva prevederilor articolelor 16, 18, 19 si 21, salariile si alte remuneratii similare obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata sunt impozabile numai in acel stat, in afara de cazul cand activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant. Daca activitatea salariata este astfel exercitata, asemenea remuneratii primite sunt impozabile in celalalt stat.


Astfel, intrucat activitatea este prestata in Romania, impozitul pe venit se plateste in Romania.

Contributiile sociale si impozitul pe venit se retin, se declara si platesc de angajator.


Un raspuns valabil la data de 14.12.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariat non UE. Ce contributii sociale se vor plati si care vor fi obligatiile angajatorului?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".