Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Vom primi zile libere pentru fiecare doza de vaccin anti-Covid

26 /Iul2021
Vom primi zile libere pentru fiecare doza de vaccin anti-Covid
Tags: zi libera vaccin covidzile libere vaccin covidlege vaccin zi libera covid

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 23 iulie 2021, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 
Articol unic. – Dupa articolul 21 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, art. 21^1, cu urmatorul cuprins:
 
„Art. 21^1. - (1) Persoanele care se vaccineaza impotriva Covid-19 beneficiaza, la cerere, de urmatoarele drepturi:
 
a) cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul angajatilor din sistemul public si privat;
 
b) cate o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul elevilor si studentilor;
 
c) cate o zi de permisie, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul cadrelor militare in activitate si a soldatilor si gradatilor profesionisti.
 
(2) Drepturile persoanelor prevazute la alin. (1) se acorda pe baza adeverintei de vaccinare eliberata potrivit legii. In situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele prevazute la alin. (1) au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare.
 
(3) Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati.
 
(4) Drepturile persoanelor prevazute la alin. (3) se acorda pe baza adeverintei de vaccinare si a declaratiei pe propria raspundere a celuilalt parinte sau a reprezentantului legal, potrivit careia acesta nu a solicitat si nu va solicita zile libere pentru insotirea, la efectuarea vaccinului, a copilului cu varsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani. in cazul familiilor monoparentale, in declaratia pe propria raspundere se va mentiona faptul ca parintele se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(5) Dispozitiile prezentului articol nu se aplica in situatia in care persoanele prevazute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de munca prin grija angajatorului.
 
(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare ale zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite in temeiul prezentului articol, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia.
 
Forma pentru promulgare AICI.

 

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Vom primi zile libere pentru fiecare doza de vaccin anti-Covid":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".