Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Zile libere legale 2019. Cum vei proceda cu angajatii care sarbatoresc Pastele catolic?

28 /Mar2019
Tags: paste catolic zile libere angajatizile libere legale salariati alta religieart 139 codul muncii

Angajatorii au obligatia respectarii dispozitiilor din Codul muncii si nu pot ignora faptul ca anumiti salariatii apartin unui cult religios declarat legal in Romania, altul decat cel crestin.

Dupa cum stiti deja, sarbatorile religioase crestine sunt sarbatorite atat in cultul ortodox, cat si in cel catolic la aceleasi date sau - pentru anul 2019 -  la date diferite.

"Intrucat art.139 (3) Codul muncii lasa posibilitatea de interpretari, va rog sa-mi raspundeti cu privire la urmatoarea situatie: In societatea noastra, exista un salariat care este catolic. Pastele catolic in acest an, este in data de 21 aprilie 2019, iar cel ortodox, in data de 28 aprilie 2019. Salariatul va beneficia de zile libere, atat de Pastele catolic cat si de cel ortodox, sau numai de cel ortodox? Intrebarea se extinde si asupra sarbatorii de Rusalii."


Este foarte important sa le solicitati salariatilor sa comunice cultul religios caruia ii apartin cat si sarbatorile religioase de care ar trebui sa tina cont angajatorul cu datele respective.

IMPORTANT!

In plus, din textul legal se poate desprinde ipoteza ca salariatii apartinand cultelor care nu sunt crestine beneficiaza si de alte zile libere pe langa cele acordate pentru sarbatorile religioase crestine, pentru sarbatorile specifice cultelor respective. Insa intr-o asemenea interpretare s-ar putea ridica problema unei discriminari pe motive de orientare religioasa. Sesizat asupra posibilei discriminari ce decurge din acest text normativ, Consiliul National pentru Combatere discriminarii s-a pronuntat evaziv prin Hotararea 383/2008, mentionand printre altele ca, fiind vorba de o prevedere legala, orice contestare a acesteia pe motiv de discriminare ar trebui sa implice Curtea Constitutionala si nu CNCD.


Conform art. 139 alin. (3) din Codul muncii, astfel cum a fost completat prin Legea 88/2018, rezulta ca zilele libere de sarbatoare legala pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de care angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.

Salariatii altor culte decat cel ortodox vor beneficia de zile libere atat de Pastele ortodox cat si de Pastele al caror cult apartin.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

 Zile LIBERE 2020. Calendarul sarbatorilor legale

Este demn de mentionat ca in anul 2020, exista 15 zile libere declarate prin lege, pana in momentul de fata.  Doar 11 zile pica in cursul saptamanii, iar restul de 4 sunt in zile de in weekend...vezi aici zilele LIBERE 2020 >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Zile libere legale 2019. Cum vei proceda cu angajatii care sarbatoresc Pastele catolic?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".