Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Modele de Regulament Intern pentru firmele din HoReCa - eliminati riscul unor amenzi de 10.000 de lei

11 /Mai2023
Modele de Regulament Intern pentru firmele din HoReCa - eliminati riscul unor amenzi de 10.000 de lei
Tags: regulament intern horecamodele regulament intern horecamodel ri restaurante

Puteti prezenta pe loc inspectorilor ITM Regulamentul Intern al firmei, adaptat specificului activitatii dvs.? Intrebarea este vitala, deoarece, in caz ca sunteti surprins nepregatit, riscati o amenda de pana la 10.000 de lei.

E adevarat, legislatia in vigoare nu prevede explicit sanctiuni pentru lipsa Regulamentului Intern. Dar inspectorii ITM veniti in control cer intotdeauna sa vada acest document si, daca el nu exista, dispun intocmirea lui de urgenta. 


Iar neindeplinirea masurilor dispuse de ITM se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 si 10.000 de lei!

NOU! Conform art. 23 alin. (8) din Legea nr. 376/2022, sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului.
 

Regulamentele interne au fost actualizate cu procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului, tratamentul fiscal al bacsisului precum si procedura privind avertizorul de integritate. DETALII AICI >>>

 
Dar sanctiunea cea mai periculoasa este ca, neavand regulament intern, ramaneti descoperit in relatia cu angajatii dvs. si va expuneti inutil riscului unor litigii de munca. Instantele pun mare pret pe prevederile Regulamentului Intern, deoarece el are valoare de lege!


 
In lucrarea pe stick Top 3 modele editabile de Regulament Intern pentru HoReCa gasiti modele de RI adaptate profilului firmei dvs.! Gata redactate, editabile si care va apara foarte eficient interesele, detalii aici >>>
 
 
3 motive pentru care TREBUIE sa aveti Regulament Intern! 
 
Motivul 1

Regulamentul Intern este, probabil, singurul act din intreaga legislatie a muncii care va avantajeaza pe dvs., angajatorul! 
 
Regulamentul Intern este actul prin care se stabilesc o serie de reguli, in principal disciplinare, aplicabile la locul de munca. Este actul prin care puteti spune clar ce vreti de la angajatii dvs. si sa aveti totodata garantia ca acestia vor respecta dorintele dvs., conform art.39 alin.2) lit.c) din Codul muncii:
 
“Salariatului ii revine obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca.”
 
Motivul 2

Regulamentul Intern este un act  unilateral al dvs., al angajatorului
 
Nu trebuie sa-l negociati cu nimeni, nici cu sindicatul, nici cu salariatii. Puteti trece in el ce vreti: reguli de conduita, diverse elemente organizatorice, proceduri interne sau dispozitii detaliate privind actiuni precum concedierea, suspendarea CIM, timpul de munca, plata salariilor, concediile.
 
Dvs. decideti. E-adevarat, va consultati cu salariatii sau cu sindicatul, dar dvs. decideti ce reguli impuneti, fara insa ca aceste reguli sa afecteze drepturile salariatilor prevazute in Codul muncii sau in contractul colectiv de munca. 


Obtineti chiar acum un model de Regulament intern adaptat profilului firmei dvs., detalii AICI >>>
 
Motivul 3

Regulamentul Intern este aliatul dvs. in rezolvarea abaterilor disciplinare!
 
Codul muncii nu precizeaza concret, punctual, ce fapte constituie abateri disciplinare si acest lucru va creeaza mari dificultati. Totusi, la art.252, Codul muncii va obliga ca, atunci cand emiteti decizia de sanctionare, aceasta sa cuprinda “precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat.”
 
Ce faceti daca abaterea disciplinara respectiva nu este prevazuta nici in statut, nici in contractul colectiv de munca? Colacul de salvare il constituie Regulamentul Intern.


Nu trebuie sa va redactati singur Regulamentul Intern! 
 
Aveti acum la dispozitie stick-ul Top 3 modele editabile de Regulament Intern pentru HoReCa, care contine modele de RI gata intocmite, care trebuie doar completate cu detaliile firmei, si care respecta in totalitate ultimele noutati legislative:

  1. Model de Regulament Intern pentru activitatea de baruri si alte activitati de servire a bauturilor
  2. Model de Regulament Intern pentru activitati ale agentiilor turistice
  3. Model de Regulament Intern pentru hoteluri si restaurante

COMANDA ACUM lucrarea Top 3 modele editabile de Regulament Intern pentru HoReCa >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Modele de Regulament Intern pentru firmele din HoReCa - eliminati riscul unor amenzi de 10.000 de lei":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".