E adevarat, legislatia in vigoare nu prevede explicit sanctiuni pentru lipsa Regulamentului Intern. Dar inspectorii ITM veniti in control cer intotdeauna sa vada acest document si, daca el nu exista, dispun intocmirea lui de urgenta.
Iar neindeplinirea masurilor dispuse de ITM se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 si 10.000 de lei!
NOU! Conform art. 23 alin. (8) din Legea nr. 376/2022, sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului.
Regulamentele interne au fost actualizate cu procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului, tratamentul fiscal al bacsisului precum si procedura privind avertizorul de integritate. DETALII AICI >>>
Dar sanctiunea cea mai periculoasa este ca, neavand regulament intern, ramaneti descoperit in relatia cu angajatii dvs. si va expuneti inutil riscului unor litigii de munca. Instantele pun mare pret pe prevederile Regulamentului Intern, deoarece el are valoare de lege!
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Dosarul personal al salariatului
In lucrarea pe stick Top 3 modele editabile de Regulament Intern pentru HoReCa gasiti modele de RI adaptate profilului firmei dvs.! Gata redactate, editabile si care va apara foarte eficient interesele, detalii aici >>>
3 motive pentru care TREBUIE sa aveti Regulament Intern!
Motivul 1
Regulamentul Intern este, probabil, singurul act din intreaga legislatie a muncii care va avantajeaza pe dvs., angajatorul!
Regulamentul Intern este actul prin care se stabilesc o serie de reguli, in principal disciplinare, aplicabile la locul de munca. Este actul prin care puteti spune clar ce vreti de la angajatii dvs. si sa aveti totodata garantia ca acestia vor respecta dorintele dvs., conform art.39 alin.2) lit.c) din Codul muncii:
“Salariatului ii revine obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca.”
Motivul 2
Regulamentul Intern este un act unilateral al dvs., al angajatorului
Nu trebuie sa-l negociati cu nimeni, nici cu sindicatul, nici cu salariatii. Puteti trece in el ce vreti: reguli de conduita, diverse elemente organizatorice, proceduri interne sau dispozitii detaliate privind actiuni precum concedierea, suspendarea CIM, timpul de munca, plata salariilor, concediile.
Dvs. decideti. E-adevarat, va consultati cu salariatii sau cu sindicatul, dar dvs. decideti ce reguli impuneti, fara insa ca aceste reguli sa afecteze drepturile salariatilor prevazute in Codul muncii sau in contractul colectiv de munca.
Obtineti chiar acum un model de Regulament intern adaptat profilului firmei dvs., detalii AICI >>>
Motivul 3
Regulamentul Intern este aliatul dvs. in rezolvarea abaterilor disciplinare!
Codul muncii nu precizeaza concret, punctual, ce fapte constituie abateri disciplinare si acest lucru va creeaza mari dificultati. Totusi, la art.252, Codul muncii va obliga ca, atunci cand emiteti decizia de sanctionare, aceasta sa cuprinda “precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat.”
Ce faceti daca abaterea disciplinara respectiva nu este prevazuta nici in statut, nici in contractul colectiv de munca? Colacul de salvare il constituie Regulamentul Intern.
Nu trebuie sa va redactati singur Regulamentul Intern!
Aveti acum la dispozitie stick-ul Top 3 modele editabile de Regulament Intern pentru HoReCa, care contine modele de RI gata intocmite, care trebuie doar completate cu detaliile firmei, si care respecta in totalitate ultimele noutati legislative:
- Model de Regulament Intern pentru activitatea de baruri si alte activitati de servire a bauturilor
- Model de Regulament Intern pentru activitati ale agentiilor turistice
- Model de Regulament Intern pentru hoteluri si restaurante
COMANDA ACUM lucrarea Top 3 modele editabile de Regulament Intern pentru HoReCa >>>