Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

O obligatie care creeaza probleme firmelor cu cel putin 21 de salariati!

07 /Sep2022
O obligatie care creeaza probleme firmelor cu cel putin 21 de salariati!
Tags: obligatii firme 21 angajaticcm firmeobligatie ccm

Firma dvs. are cel putin 21 de salariati? Atunci imaginati-va ca maine primiti un control de rutina de la ITM si ca primul lucru pe care vi-l solicita inspectorii – asa, pentru dezmortirea atmosferei – este sa faceti dovada ca ati negociat contractul colectiv de munca la nivel de unitate.

Puteti face aceasta dovada? Cum? Solicitarea inspectorilor ITM este simpla si in perfecta concordanta cu prevederile Codului muncii: art. 229 alineatul (2) spune clar ca negocierea colectiva este obligatorie pentru firmele care au cel putin 21 de salariati.

Ca o paranteza, observati ca negocierea este obligatorie, nu incheierea contractului colectiv de munca! Legea obliga la declansarea negocierii, dar nu poate sa oblige partile sa se si inteleaga. Asadar, cum faceti dovada ca ati negociat contractul colectiv de munca?

Va atragem atentia ca raspunsul nu este mentionat in nicio lege. Si va mai atragem atentia ca, daca nu stiti acest raspuns si nu va descurcati cu dovada, inspectorii ITM pot interpreta ca ati refuzat negocierea, ceea ce va plaseaza sub incidenta art. 217 lit. b) din Legea nr. 62/2011, a dialogului social: „refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei”.

Ei bine, solutia este sa aratati ca ati convocat salariatii la negociere. Iar pentru asta trebuie sa fiti in masura sa le prezentati inspectorilor urmatoarele documente:

a) convocatorul, in care sa fie precizate clar ziua, ora si locul la care a fost stabilita intalnirea in vederea negocierii;
b) un tabel cu toti salariatii din unitate, care erau angajati la momentul comunicarii convocatorului;
c) procesul-verbal incheiat la data la care partile urmau sa se intalneasca in vederea negocierii, in care veti mentiona cum au decurs lucrurile (daca e cazul, puteti spune ca reprezentantii salariatilor nu s-au prezentat la negociere).

Atentie! Obligatia de a negocia contractul colectiv de munca nu e un moft al legiuitorului. Acest contract este oricum unul foarte important, pentru ca va ajuta in relatia dvs. cu salariatii. Concret, daca sunteti nemultumit de felul in care salariatii executa prevederile sale, veti putea solicita raspunderea acestora (in colectiv), exact ca in cazul neexecutarii oricarui alt contract.

Mai multe sfaturi ale specialistilor poti citi si pe Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal, detalii aici >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "O obligatie care creeaza probleme firmelor cu cel putin 21 de salariati!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".