Puteti face aceasta dovada? Cum? Solicitarea inspectorilor ITM este simpla si in perfecta concordanta cu prevederile Codului muncii: art. 229 alineatul (2) spune clar ca negocierea colectiva este obligatorie pentru firmele care au cel putin 21 de salariati.
Ca o paranteza, observati ca negocierea este obligatorie, nu incheierea contractului colectiv de munca! Legea obliga la declansarea negocierii, dar nu poate sa oblige partile sa se si inteleaga. Asadar, cum faceti dovada ca ati negociat contractul colectiv de munca?
Va atragem atentia ca raspunsul nu este mentionat in nicio lege. Si va mai atragem atentia ca, daca nu stiti acest raspuns si nu va descurcati cu dovada, inspectorii ITM pot interpreta ca ati refuzat negocierea, ceea ce va plaseaza sub incidenta art. 217 lit. b) din Legea nr. 62/2011, a dialogului social: „refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei”.
Ei bine, solutia este sa aratati ca ati convocat salariatii la negociere. Iar pentru asta trebuie sa fiti in masura sa le prezentati inspectorilor urmatoarele documente:
a) convocatorul, in care sa fie precizate clar ziua, ora si locul la care a fost stabilita intalnirea in vederea negocierii;
b) un tabel cu toti salariatii din unitate, care erau angajati la momentul comunicarii convocatorului;
c) procesul-verbal incheiat la data la care partile urmau sa se intalneasca in vederea negocierii, in care veti mentiona cum au decurs lucrurile (daca e cazul, puteti spune ca reprezentantii salariatilor nu s-au prezentat la negociere).
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Atentie! Obligatia de a negocia contractul colectiv de munca nu e un moft al legiuitorului. Acest contract este oricum unul foarte important, pentru ca va ajuta in relatia dvs. cu salariatii. Concret, daca sunteti nemultumit de felul in care salariatii executa prevederile sale, veti putea solicita raspunderea acestora (in colectiv), exact ca in cazul neexecutarii oricarui alt contract.
Mai multe sfaturi ale specialistilor poti citi si pe Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal, detalii aici >>>