Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Candidatii care si-au gasit cel mai usor job in 2022: vorbitorii de limba engleza si cei care detin competente digitale

21 /Dec2022
Candidatii care si-au gasit cel mai usor job in 2022: vorbitorii de limba engleza si cei care detin competente digitale
Tags: candidati joburi 2022locuri de munca entry level

Piata muncii a fost dinamica in anul ce tocmai se incheie, iar locurile de munca puse la dispozitie de catre angajatori au fost numeroase si variate.

 

Un sondaj de specialitate arata ca nu mai putin de 420.000 de joburi noi au fost postate anul acesta doar pe unul dintre site-urile de recrutare, iar tinerii aflati la inceput de cariera, specialistii, vorbitorii de engleza si germana si cei care detin competente digitale si experienta in vanzari fiind candidatii care si-au gasit job cel mai usor in 2022.

Numarul marcheaza un record istoric al ultimilor 20 de ani, dar si revenirea unor domenii care in 2020 si 2021 au avut parte de o incetinire a ritmului in care si-au desfasurat activitatea: turism, horeca, organizare de evenimente sau industria alimentara. Intr-un studiu ejobs publicat de catre Agerpres, se poate remarca si faptul ca:

"A fost un an in care aproape oricine si-a putut gasi job cu usurinta, chiar si pe segmentul de varsta 45+, acolo unde stim ca recrutarea se face mai greu si unde inclusiv candidatii sunt mai reticenti si mai tematori cu privire la ideea de a-si schimba locul de munca. Este adevarat, insa, ca pentru anumite categorii a fost mult mai usor sa se angajeze pentru ca piata a abundat in oferte care li s-au adresat. Ne referim aici in special la cei entry level, cu maximum doi ani de experienta, la specialisti, la vorbitorii de engleza si germana, dar si la cei care detin competente digitale sau au experienta in vanzari. Bineinteles, de cele mai multe ori, un cumul de doua sau mai multe din toate aceste criterii s-au regasit in acelasi anunt de job", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Joburi entry level, cele mai cautate

Aproximativ jumatate din numarul total de joburi noi de anul acesta au vizat candidatii entry level, la scurta distanta de acestia fiind plasati cei care au un nivel mediu de experienta, respectiv 2-5 ani. Urmeaza candidatii fara experienta, specialistii cu senioritate de cel putin 5 ani in domeniul lor de activitate si managerii.

Referitor la eforturile pentru gasirea unui job s-a observat un avant spectaculos al tinerilor, care se apropie vertiginos de liderii istorici ai aplicarilor, respectiv categoria de varsta 25-35 de ani. In 2022, candidatii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani au avut 2,9 milioane de aplicari pentru joburile postate pe platforma de recrutare, iar cei din segmentul 25-35 de ani au inregistrat 3,9 milioane de aplicari. In total, anul acesta a fost depasit pragul de 10 milioane de aplicari.

Media salariala inregistrata anul acesta pentru candidatii entry level a fost de 3.000 de lei net, la nivelul intregii tari. O medie lunara de 4.000 de lei a fost raportata pentru cei cu 2-5 ani de experienta si 5.200 de lei pentru specialistii cu senioritate mai mare de 5 ani.

Departamentele pentru care s-au cautat cele mai multe profiluri au fost vanzarile, client service/call-center si administrativ logistica.

"Toate acestea sunt strans legate de domeniile care au recrutat cel mai mult in 2022, respectiv retail, servicii, industria alimentara, turism, call-center/BPO si transport/logistica. Discutiile pe care le avem acum, la final de an, cu angajatorii ne arata ca si anul viitor va fi o cerere considerabila pentru aceste segmente de activitate", a spus Bogdan Badea.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Candidatii care si-au gasit cel mai usor job in 2022: vorbitorii de limba engleza si cei care detin competente digitale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".