Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce obstacole au la angajare salariatii de peste 45 ani

25 /Aug2021
Ce obstacole au la angajare salariatii de peste 45 ani
Tags: angajare persoane 45 aniangajare candidati 45 anisupracalificarediscriminare criteriu de varsta

Un sondaj nou arata ca persoanele de peste 45 de ani care doresc sa isi schimbe locul de munca se confrunta adesea cu mai multe obstacole care iau adesea si forma unor discriminari bazate pe diferite criterii, inclusiv de varsta.

 

Astfel, statisticile arata ca discriminarea pe baza de varsta constitutie principalul obstacol intampinat de candidatii de peste 45 ani la angajare, fapt care desi nu ar trebui sa conteze in ochii angajatorilor le scad acestora sansele de a obtine postul dorit. 64% dintre participantii la studiu considera varsta un impediment atunci cand isi cauta un job nou.

Sondajul recent intocmit de eJobs arata si ca supracalificarea sau experienta prea bogata din CV-urile persoanelor de peste 45 ani reprezinta o problema la angajare.  Totodata, conform aceluiasi sondaj, un alt impediment ar fi asteptarile salariale ridicate, precum si lipsa de oportunitati profesionale in domeniul vizat si pentru care au pregatire. 

De asemenea, conform aceleiasi surse, peste 59% dintre angajatii de peste 45 de ani sunt de parere ca, in ciuda faptului ca exista suficiente locuri de munca pentru categoria de varsta din care fac parte, angajatorii aleg, de regula, salariati mai tineri. 

"Si angajatorii recunosc ca aceasta este categoria de candidati cu cele mai multe provocari la angajare, principalele motive invocate fiind nivelul scazut de digitalizare si de flexibilitate. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont si de faptul ca ei reprezinta categoria de varsta care aplica cel mai putin: din 1,1 milioane de aplicari, cate inregistram lunar in platforma, doar 103.000 vin din partea acestui segment de candidati", a declarat Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania, citata de Agerpres. 

Potrivit sondajului, provocarile mentionate de cei cu varste peste 45 de ani ii obliga la diferite compromisuri pentru a obtine un loc de munca: peste 45,3% au spus ca ar face o reconversie profesionala, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decat cel actual, 8,4% s-ar muta in alta tara, 7% s-ar reloca in alt oras si tot atatia ar fi dispusi sa invete sa lucreze pe calculator. Acelasi sondaj arata ca 15,8% dintre respondenti nu ar accepta sa faca niciun fel de compromis.

"Desi acesti candidati au o serie de avantaje fata de cei mai tineri - sunt foarte stabili, punctuali, au, pe anumite paliere, un grad mai ridicat de anduranta - din pacate, acumuleaza minusuri in ochii angajatorilor cand vine vorba de nivelul de digitalizare, de usurinta cu care se pot integra in echipe tinere sau de flexibilitatea pe care o manifesta in a face lucruri noi ori in a iesi din zona de confort", a explicat Raluca Dumitra, potrivit aceleiasi surse.


Sondajul a fost realizat in perioada 26 iulie - 10 august, pe un esantion de 1.276 de specialisti/salariati cu studii superioare, manageri, muncitori, someri, casnici si patroni/asociati care fac parte din categoria de varsta 45+.

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce obstacole au la angajare salariatii de peste 45 ani":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".