Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Decizia de numire a responsabilului cu protectia datelor. Ce trebuie sa stii despre acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal

14 /Iun2018
Tags: decizie numire responsabil cu protectia datelor cu caracter personaldecizie numire dpomodel decizie desemnare dpo

Va reamintim ca, in ceea ce priveste relatia angajator-angajat din perspectiva prelucrarii datelor personale este evident ca angajatorul detine si prelucreaza datele personale ale angajatilor.

Aceste sunt obtinute atat in procesul de recrutare, angajare, executare si incetare contract individual de munca, cat si in procesul de monitorizare a activitatii angajatilor, utilizarea calculatorului/internetului la locul de munca, utilizarea autotuturismelor de serviciu.

Angajatorul prelucreaza datele personale ale angajatilor cu respectarea principiilor prevazute la art. 5 din Regulament, respectiv:
• datele sunt prelucrate in mod legal, echitabil si transparent fata de persoana vizata;

 

...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>

Orice formular ati intocmi prin care salariatii sa ia la cunostinta acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal poate fi contestat deoarece acest acord trebuie sa fie liber consimtit iar intre angajator si salariat exista o relatie de subordonare, iar acordul nu va fi considerat niciodata liber consimtit.

Referitor la responsabilul cu protectia datelor cu caracter personal, intr-un comunicat al Agentiei Nationale pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal se precizeaza ca responsabilului cu protectia datelor ii este permis sa aiba si alte functii si ca acestuia ii pot fi incredintate si alte sarcini si atributii, cu conditia ca acestea sa nu dea nastere unor conflicte de interese (de ex: nu poate fi director executiv, director operational, director financiar, seful serviciului medical, seful departamentului de marketing, seful departamentului de resurse umane sau seful departamentului IT).

Va prezentam modelul unei decizii/dispozitii pentru desemnarea unui responsabil cu protectia datelor cu caracter personal.

DECIZIE/DISPOZITIE


Nr. ________/___________
pentru desemnarea responsabilului pentru protectia datelor cu caracter personal

Avand in vedere prevederile:
- Legii nr. 677/2001pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a directivei 95/46/CE,
In temeiul:
- .........
Domnul/Doamna ..............., in calitate de ............ al ..........., emite urmatoarea

DECIZIE/DISPOZITIE

Art. 1. De la data prezentei se desemneaza ca persoana responsabila cu protectia datelor cu caracter personal, domnul/doamna .................................., avand functia de ..........., in cadrul ......................................
Art. 2. (1) Responsabilul cu protectia datelor are urmatoarele atributii principale:
a)  informarea si consilierea institutiei/societatii, precum si a angajatilor care se ocupa de prelucrarea datelor cu caracter personal cu privire la obligatiile care le revin in temeiul Regulamentului (UE) 2016/679 si a dispozitiilor legislatiei nationale referitoare la protectia datelor;
b)  monitorizarea respectarii prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679, a dispozitiilor legislatiei nationale referitoare la protectia datelor si a politicilor/procedurilor interne ale  institutiei/societatii in ceea ce priveste protectia datelor cu caracter personal, inclusiv alocarea responsabilitatilor si actiunile de sensibilizare si de formare a personalului implicat in operatiunile de prelucrare, precum si auditurile aferente;  
c)  furnizarea de consiliere la cerere in ceea ce priveste evaluarea impactului asupra protectiei datelor si monitorizarea functionarii acesteia, in conformitate cu articolul 35 din Regulamentul (UE) 2016/679;
d)  cooperarea cu autoritatea de supraveghere - Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal;
e)  asumarea rolului de punct de contact pentru autoritatea de supraveghere privind aspectele legate de prelucrare, inclusiv consultarea prealabila mentionata la articolul 36 din Regulamentul (UE) 2016/679, precum si, daca este cazul, consultarea cu privire la orice alta chestiune.
(2) Atributiile detaliate ale persoanei responsabile cu protectia datelor cu caracter personal se regasesc in fisa postului.
Art. 3. Conducerea societatii/institutiei este obligata sa acorde persoanei responsabile cu protectia datelor cu caracter personal sprijinul si resursele necesare in vederea realizarii atributiilor sale.
Art. 4. (1) Prezenta decizie este dusa la indeplinire de conducerea societatii/institutiei si de persoana nominalizata la art. 1.
(2) Prezenta decizie se comunica persoanei nominalizate la art. 1.


Reprezentant legal
...............................................


Precizam ca acesta este un model orientativ, el urmand a fi adaptat la practicile si modelele existente in cadrul unitatii dvs.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Decizia de numire a responsabilului cu protectia datelor. Ce trebuie sa stii despre acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".