Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Oferta mare de JOBURI in prima parte a anului, salarii cu 14% mai ridicate

15 /Iul2022
Oferta mare de JOBURI in prima parte a anului, salarii cu 14% mai ridicate
Tags: oferta joburi 2022salarii mai mari 2022numar oferte de joburi

Vesti bune pentru cei care vor sa-si schimbe locul de munca, in contextul in care, in momentul de fata, discutam despre o oferta de joburi generoasa, salarii mai mari si multe beneficii.

Concret, potrivit unui nou studiu oferta de joburi a explodat in prima jumatate din 2022, cu salarii si cu 14% mai mari in domeniile cu cel mai mare deficit de personal.

Potrivit unui studiu BestJobs, volumul joburilor publicate s-a triplat fata de aceeasi perioada a anului 2020 si a crescut cu 50% fata de 2021, ajungand astfel la 230.000 de oportunitati pentru cei 1,1 milioane de candidati. 

Ridicarea restrictiilor a dus la dorinta angajatorilor de a-si mari echipele, iar cresterea inflatiei a influentat si marirea salariilor, precizeaza Agerpres, mentionand studiul de mai sus.

Avand in vedere noua directiva europeana cu privire la respectarea dreptului la un salariu egal in toate statele membre UE, transparentizarea salariilor in anunturile de angajare se contureaza ca o noua tendinta:

"In perioada ianuarie - iunie 2022, 21% dintre joburile active au publicat deja salariul si preconizam ca acest procent va creste, in linie cu tendinta care se creeaza. In contextul inflatiei crescute si al incertitudinii economice globale, candidatii prioritizeaza siguranta financiara adusa de un job si prefera oportunitatile care afiseaza salariul. Mai bine de un sfert dintre aplicari sunt la joburile cu salariul la vedere, iar 87% dintre candidati au spus intr-un sondaj ca vor sa stie salariul din anuntul de angajare", a explicat Ana Visian, marketing manager BestJobs.

In ce domenii s-au inregistrat cresteri salariale?

Cele mai mari cresteri salariale fata de aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate in Medicina (cu 14%), pe fondul cresterii numarului de oferte de angajare cu relocare in strainatate, in HoReCa si Turism (cu 10%), pentru a atrage personal dupa instabilitatea generata de pandemie, si in Constructii si Instalatii (cu aproape 10%). La polul opus, joburile in Management sunt si cu 7,6% mai prost platite, in Marketing, cu 3,3%, iar in Financiar/Contabilitate, cu 2,8%.

Judetele unde au accelerat cel mai mult angajarile, dupa Bucuresti, sunt Mures, Sibiu si Prahova.

Comparativ cu anul precedent, numarul ofertelor de joburi a crescut cel mai mult in judetele Bucuresti si Ilfov (cu 63%), Mures (cu 61%), Sibiu (cu 60%), Prahova (cu 60%), Arad (59%) si Timis (58%).

Cele mai mari cresteri in ceea ce priveste numarul de joburi au fost in Constructii (cu 68%), Financiar/Contabilitate (cu 66%) si IT (cu 63%). Nevoia de forta de munca specializata s-a simtit intens si in Medicina (cu o crestere de 51%), Inginerie (cu 50%) si Vanzari (cu 47%).

Cel mai mult se cauta candidati white collar, 57% dintre joburi fiind adresate acestei categorii. Alte 22% dintre oferte vizeaza candidatii blue collar, iar 21% pe cei gold collar.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Oferta mare de JOBURI in prima parte a anului, salarii cu 14% mai ridicate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".