Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Tinerii isi doresc oportunitati de crestere profesionala si posibilitatea de a lucra remote

15 /Feb2023
Tinerii isi doresc oportunitati de crestere profesionala si posibilitatea de a lucra remote
Tags: tineri joburi remotetineri oportunitati profesionale

Despre criza fortei de munca am mai discutat, iar faptul ca tinerii nu vor sa se angajeze este alt subiect delicat, cel putin in ultima vreme. Dar, cei care aleg sa lucreze au in vedere anumite aspecte peste care nu trec cu vederea.

Un studiu recent arata ca mai mult de o treime dintre tinerii cu varste intre 18 si 25 de ani si-au gasit jobul actual in mai putin de o luna, iar salariul, oportunitatile de crestere profesionala si posibilitatea de a lucra remote reprezinta cele mai importante criterii la angajare ale Generatiei Z.

Potrivit ejobs, 70% dintre respondenti cred ca salariul corect pentru nivelul lor de experienta este intre 3.000 si 7.000 de lei, citeaza Agerpres:

"Tinerii din Generatia Z reprezinta una dintre cele mai dinamice categorii de candidati de pe piata muncii din acest moment, atat din perspectiva numarului de aplicari lunare, cat si a joburilor care ii au in vizor. De la inceputul anului si pana acum, peste 36.000 de joburi entry level au fost postate pe eJobs.ro, iar candidatii din segmentul de varsta 18-24 de ani au avut 434.000 de aplicari", sustin reprezentantii platformei de recrutare.

Tinerii sunt constienti ca exista multe oportunitati profesionale

Tinerii sunt constienti de faptul ca se afla intr-un moment favorabil lor pe piata muncii si privesc cu un grad ridicat de optimism sansele de a se angaja pentru prima data sau de a-si schimba jobul.

Precizam ca 32,7% dintre respondenti spun ca au reusit sa se angajeze la actualul loc de munca in mai putin de o luna. Pentru 21,4% procesul a durat intre una si doua luni, iar pentru 14,1% intre doua si trei luni. Doar 7,7% au reusit sa se angajeze dupa mai mult de sase luni de cautari, in timp ce, in cazul a 6,6%, a fost de nevoie de peste un an pentru a-si gasi jobul potrivit.

"Datele acestea ne arata un segment de candidati din ce in ce mai increzatori in ei insisi. Nu doar ca sunt multe joburi in piata care li se adreseaza, dar reusesc foarte repede sa se angajeze. Vedem din ce in ce mai rar candidati care se plang ca sunt refuzati din cauza lipsei de experienta, una dintre problemele vechi pe care le aveau cei aflati la inceput de cariera. Sunt, in schimb, mult mai bine orientati catre ce vor sa faca si stiu ce asteptari specifice au de la un angajator", a afirmat Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs Romania.

Salariul - cel mai important factor pentru tinerii care doresc sa se angajeze

Pentru 86,2% dintre participantii la sondaj, pe primul loc in topul celor mai importante trei criterii in functie de care accepta un job este salariul. 55,9% mentioneaza oportunitatea de a creste profesional, iar 43,7% spun ca, pentru ei, cel mai important este sa poata lucra de acasa. 24,9% puncteaza ca un manager intelegator este crucial, 20,2% acorda o atentie sporita pachetului de beneficii extrasalariale, pentru 17,1% este important sa se angajeze intr-un domeniu care le place, 14,1% vor sa lucreze aproape de casa, iar 13,1% sa faca parte dintr-o echipa tanara.

"Nu sunt foarte legati, in schimb, de profilul companiei. Spre deosebire de alte categorii de varsta, pentru cei foarte tineri conteaza mai putin daca angajatorul este un start-up sau o companie multinationala, atata vreme cat celelalte criterii sunt indeplinite. Sunt, insa, mai atrasi decat orice alt segment de varsta de joburile remote sau hibrid, in conditiile in care doar 13,6% vor sa lucreze de la birou. 34,6% prefera sa lucreze complet de acasa, iar 51,8% hibrid, dar ei sa fie cei care decid cate zile vin la birou", a mai adaugat Raluca Dumitra.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Tinerii isi doresc oportunitati de crestere profesionala si posibilitatea de a lucra remote":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".