Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acte de studii, certificate de calificare si CV - ce documente poate solicita angajatorul?

16 /Iun2023
Acte de studii, certificate de calificare si CV - ce documente poate solicita angajatorul?
Tags: ce documente poate solicita angajatoruldocumente angajare salariatcv model european

Angajatorul va putea solicita diplome de studii liceale, postliceale, universitare, post - universitare, doctorat, scoli de arte si meserii etc.

Distingem aici intre ipoteza in care, prin lege, nu se poate ocupa un anumit post decat daca salariatul a absolvit anumite cursuri si ipoteza in care nu exista o astfel de obligatie legala, dar angajatorul solicita totusi ca ocupantul postului in discutie sa fie absolventul anumitor cursuri.

Exemplu

Pentru ocuparea postului 211206 asistent meteorolog, nivelul de instruire prevazut in Clasificarea Ocupatiilor din Romania este 4 (studii superioare). Este asadar interzisa angajarea pe acest post a unei persoane care nu prezinta actele doveditoare de studii superioare.

Daca insa angajatorul solicita diplome atestand cunoasterea unei limbi straine, independent de nivelul de studii prevazut in COR, angajarea este legala, dar salariatul va putea fi concediat pentru necorespundere profesionala daca se va dovedi ca, in fapt, nu cunoaste limba straina in discutie.

Angajatorul solicita, de asemenea, candidatului un Curriculum Vitae, care poate fi elaborat potrivit modelului de CV European.

Avize, autorizatii, atestari

In functie de postul ocupat, se vor solicita avize, autorizatii, atestari necesare pentru exercitarea meseriei sau profesiei. Retragerea ulterioara a acestor avize sau atestari de catre autoritatile sau organismele competente va antrena incetarea de drept a contractului individual de munca, potrivit art. 56 lit. g) din Codul muncii.

Daca aceste avize, autorizatii sau atestari sunt suspendate, salariatul are la dispozitie 6 luni pentru a le reinnoi. In intervalul respectiv, si contractul de munca este suspendat.


incetare de drept.

ATENTIE!

CV-urile candidatilor care nu au obtinut angajarea nu vor fi pastrate in baza de date a angajatorului decat daca exista acordul expres al acestora in acest sens. In absenta consimtamantului, pastrarea datelor personale ale persoanelor respective (care nu se afla in raport de munca cu unitatea) contravine dispozitiilor europene si nationale privind protectia datelor personale ale persoanei...mai multe puteti citi in „Consilier Legislatia Muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca", detalii AICI >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acte de studii, certificate de calificare si CV - ce documente poate solicita angajatorul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".