Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Fonduri europene pentru ocuparea fortei de munca in regiunile de frontiera

18 /Feb2019
Tags: ocupare forta de munca 2019forta de munca serbiaforta de munca granita

Comisarul european Corina Cretu a aprobat modificarea programului de cooperare transfrontaliera Romania - Republica Serbia.

Astfel, aproape 10 milioane de euro din fonduri europene au fost realocate in cadrul programului pentru a sprijini cetatenii care locuiesc de o parte si de alta a frontierei sa isi gaseasca un loc de munca, precum si cresterea economica favorabila incluziunii si mobilitatii durabile. De aceasta decizie vor beneficia aproape 2,4 milioane de locuitori din  judetele Timis, Caras-Severin si Mehedinti, precum si din judetele vecine din Republica Serbia.

„Aceasta decizie de modificare a programului de cooperare transfrontaliera Romania - Republica Serbia va oferi mai multe oportunitati ambelor tari, fiind inca o dovada clara ca in Europa construim punti si nu ziduri. Incurajez autoritatile sa profite din plin de acest program transfrontalier, cu beneficii directe pentru populatia din zona, in special prin imbunatatirea serviciilor medicale, a celor de transport, prin sprijinirea schimburilor culturale sau a actiunilor comune in directia protejarii mediului. Sa nu uitam ca aceste programe de cooperare transfrontaliera joaca si un rol crucial in cresterea gradului de incredere intre comunitatile aflate de-o parte si de alta a granitelor, un lucru extrem de important pentru a putea face fata provocarilor comune ", a declarat comisarul pentru politica regionala Corina Cretu.

Unul dintre efectele preconizate ale acestui program este un mai bun acces al populatiei active la piata fortei de munca si sprijin pentru traversarea frontierei in vederea realizarii de activitati economice, sociale si culturale in comun. De asemenea, este avuta in vedere facilitarea  accesului la servicii de ingrijire a sanatatii si sociale, inclusiv in ceea ce priveste facilitatile culturale si sportive.


Programul IPA CBC de cooperare transfrontaliera Romania - Republica Serbia include 3 regiuni de frontiera din Romania si 6 regiuni din Serbia. Valoarea programului este de peste 88 milioane de euro cu o contributie de aproape 75 milioane de euro din Instrumentul de asistenta pentru preaderare (IPA).

Programul transfrontalier investeste, printre altele, in doua proiecte strategice:

1. In domeniul transportului: "Repararea infrastructurii de navigatie pe canalul Bega" este un proiect ce are in vedere promovarea transportului durabil si dezvoltarea infrastructurii de mobilitate in zona transfrontaliera pentru transformarea Canalului Bega intr-o destinatie recunoscuta la nivel international pentru experiente turistice unice, diversitate culturala, comunitati integrate si protectia mediului;

2. In domeniul sanatatii: Initiativa comuna Romania-Serbia impotriva cancerului in regiunea transfrontaliera este axata pe imbunatatirea diagnosticarii si tratarii tumorilor maligne, incurajarea colaborarii in domeniul oncologiei intre institutiile medicale din cele doua tari pentru a asigura accesul la servicii medicale moderne si eficiente pentru toti pacientii oncologici din regiune, avand ca obiectiv cresterea calitatii si duratei de viata.

 

...mai multe pe europa.eu >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Fonduri europene pentru ocuparea fortei de munca in regiunile de frontiera":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".