Angajatul realizeaza o serie de sarcini de contabilitate primara, insa nu consideram ca putem sa ii oferim practica avand in vedere ca este angajatul nostru. Va rog sa ne spuneti opinia dvs. daca un angajat poate realiza practica la societatea unde este angajat."
Raspunsul specialistului:
Activitatea de practica desfasurata de practicantul salariat in cadrul societatii angajatoare. Potrivit Legii nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor, practica este activitatea desfasurata de elevi si studenti, in conformitate cu planul de invatamant, care are drept scop verificarea aplicabilitatii cunostintelor teoretice insusite de acestia in cadrul programului de instruire.
Partile implicate sunt: practicantul, organizatorul de practica si partenerul de practica.
Asadar, pentru a incheia un contract, subiectii raportului juridic trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. Organizatorul de practica trebuie sa fie o unitate de invatamant care prevede in planul de invatamant practica ca fiind obligatorie, constituind conditie de promovare.
2. Partenerul de practica poate fi o societate comerciala, o institutie centrala ori locala sau orice alta persoana juridica ce desfasoara o activitate in corelatie cu specializarile cuprinse in nomenclatorul Ministerului Educatiei Nationale si care poate participa la procesul de instruire practica a studentilor si elevilor.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
3. Practicantul poate fi un elev/student care urmeaza (pe tot parcursul desfasurarii activitatii de practica) cursurile unei forme de invatamant care prevede in planul sau de invatamant practica ca fiind obligatorie.
Practica elevilor si studentilor se organizeaza si se desfasoara pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator si partenerul de practica.
Pe perioada de practica, partenerul de practica, in speta, societatea comerciala, il poate angaja pe practicant, conform legislatiei in vigoare, pe baza unui contract de munca pe durata determinata, prin negocierea remuneratiei.
In situatia practicantilor care sunt angajati, partenerul de practica efectueaza evaluarea cunostintelor, respectand continutul programei analitice/portofoliului de practica, conform art. 22 din Legea 258/2007.
Precizam ca organizatorii de practica, unitati si institutii de invatamant, beneficiaza de o subventie financiara suplimentara, echivalenta cu 5% din alocatia anuala pentru fiecare elev sau student. Sumele sunt utilizate exclusiv pentru organizarea si desfasurarea practicii.
De retinut faptul ca unitatile si institutiile de invatamant aloca partenerului de practica suma aferenta activitatii de practica pentru fiecare elev sau student, pe baza de contract.
Asadar, in conditiile in care societatea dvs. este partener de practica, cu siguranta, practicantul care este si salariatul dvs., poate desfasura activitatea de practica in cadrul societatii, insa numai in conditiile prevazute de legea sus mentionata si in situatia in care intre cele trei parti- practicantul, organizatorul de practica si partenerul de practica, au incheiat un contract in acest sens.
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.