Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Promovarea sau incadrarea in alta functie. PROCEDURA de modificare CIM

22 /Sep2023
Promovarea sau incadrarea in alta functie. PROCEDURA de modificare CIM
Tags: promovare la locul de muncapromovare modificare cimschimbare functie cim

"Promovarea sau incadrarea in alta functie in cadrul aceleiasi firme se considera angajare sau doar o modificare a contractului individual de munca? Intrebarea se pune in contextul in care prin acte legislative se dispune anularea angajarilor."

Raspunsul specialistilor: 

In Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede la art. 17 alin. (5) ”Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.”


Exista o lucrare care va ofera INSTANTANEU raspunsul la orice intrebare de legislatia muncii! Raspunsurile sunt complete si permanent la zi! Sunt explicate inclusiv recentele modificari legislative, detalii AICI >>> 

Intre elementele prevazute la alin. (3), mentionat in textul citat, se regaseste si ”functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania”, astfel incat, conform Codului muncii modificarea functiei unui salariat reprezinta o modificare a contractului de munca existent, prin act aditional. Prin urmare in situatia in care se schimba functia salariatului, indiferent ca este prin promovare sau prin trecere pe alta functie din societate, se face act aditional la contractul de munca existent in vigoare.

De asemenea, si la art. 41 alin. (3) din Codul muncii se prevede ca modificarea contractului individual de munca se poate face asupra urmatoarelor elemente:


a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Astfel, si din aceasta prevedere rezulta ca modificarea felului muncii (a functiei/a postulu si a atributiilor) se face prin modificarea contractului de munca in vigoare al salariatului si nu prin incheierea unui alt contract de munca.

Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Promovarea sau incadrarea in alta functie. PROCEDURA de modificare CIM":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".