Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatii din turism, printre cei mai slab platiti din Romania

30 /Mai2022
Angajatii din turism, printre cei mai slab platiti din Romania
Tags: turism salarii miciangajati turism slab platiti

Vesti mai putin bune pentru cei care lucreaza in turism, avand in vedere ca acest domeniu se plaseaza in randul celor mai slab platite sectoare din economie, la egalitate cu Sport & Wellness sau Paza si protectie.

Concret, acesti salariati - 82% dintre acestia, castiga sub salariul mediu net pe economie, potrivit datelor unei platforme de recrutare citate de Agerpres.

Turismul - un domeniu profund afectat de evenimentele din ultimii ani:

"Turismul se numara printre domeniile cele mai afectate de evenimentele ultimilor ani. Incepand insa cu luna martie a acestui an, care a adus ridicarea tuturor restrictiilor impuse de pandemie, volumul recrutarilor a atins din nou un maxim istoric si in acest domeniu. Cu toate acestea, in plin sezon turistic, interesul candidati pentru joburile disponibile se mentine temperat, la acest lucru contribuind si salariile mici pe care Turismul le ofera. Astfel, conform datelor Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, 82% dintre angajatii din domeniu castiga sub salariul mediu net pe economie, care, in luna martie, a fost de 3.937 lei", se precizeaza in comunicat.

Ce salarii au cei care lucreaza in turism?

Cei mai multi angajati din Turism (42,2%) castiga salarii cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei, iar 21,7% sub 2.000 de lei In acelasi timp, 14,2% obtin venituri cuprinse intre 4.000 si 7.000 de lei si 4,1% ajung sa depaseasca suma de 7.000 de lei pe luna. Cu o medie salariala de 3.000 de lei net, Turismul se plaseaza astfel in randul celor mai slab platite sectoare din economie, la egalitate cu Sport & Wellness sau Paza si protectie.

"Deficitul de forta de munca din Turism reprezenta o problema si inainte de pandemie, insa acum aceasta s-a acutizat si mai mult din cauza fenomenului cu care ne-am confruntat in ultimii doi ani, cand am vazut o migrare masiva a candidatilor catre alte domenii, mai stabile, dar si cu salarii mai mari. Cel mai mult se recruteaza in acest moment agenti de turism, receptioneri si personal pentru curatenie", a declarat Roxana Draghici, Head of Sales la eJobs Romania.

Cele mai mici salarii medii nete introduse pana in acest moment de catre angajatii din Turism sunt pentru joburile Hostess - 1.700 lei si Barman - 1.750 lei.

Pe de alta parte, pentru pozitii de management, in unele cazuri angajatii pot castiga si de 3-4 ori mai mult decat salariul mediu pe pozitia respectiva. 

Orasele cu cele mai mici salarii medii nete din Turism sunt Campina - 1.457 lei si Resita - 1.600 lei dar chiar si in orasele cu valori maxime ale salariului mediu, acestea se situeaza sub media pe economie, spre exemplu Bucuresti - 3.200 lei si Cluj-Napoca - 3.000 lei.

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatii din turism, printre cei mai slab platiti din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".