Concret, vorbim despre o serie de masuri care fusesera propuse de catre statul roman in cadrul programului "Sprijin pentru Romania", care isi propune sa protejeze cetatenii cu venituri modeste, dar si afacerile din Romania, in contextul in care varii industrii si domenii de activitate risca sa fie afectate in perioada urmatoare.
In nota de fundamentare a proiectului de OUG propus de Ministerul Finantelor se poate vedea ca:
"Regimul fiscal derogatoriu se aplica, incepand cu data de 1 iunie 2022, pentru suma rezultata din majorarea salariului de baza de la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 2.550 lei lunar, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar.
Masura se aplica pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza pentru care:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- contractele individuale de munca se afla in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si prevad un nivel al salariului de baza lunar brutla aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, si
- angajatorul majoreaza voluntar salariul de baza de la nivelul de 2.550 de lei la 2.750 de lei.
De asemenea, incepand cu aceeasi data, de aceasta masura beneficiaza si persoanele nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si pana la data de 31 decembrie 2022...citeste mai multe pe legislatiamuncii.ro >>>