Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Au crescut contributiile pentru angajatii part-time! Cum ii afecteaza aceasta masura pe angajatori? Care sunt implicatiile fiscal-contabile?

24 /Aug2022
Au crescut contributiile pentru angajatii part-time! Cum ii afecteaza aceasta masura pe angajatori? Care sunt implicatiile fiscal-contabile?
Tags: contributii part timeoug nr.16/2022cas si cass la nivelul salariului minim

Recenta OUG nr. 16/2022, emisa pe 15 iulie, aduce o modificare esentiala in domeniul relatiilor de munca! Astfel, incepand cu 1 august, in cazul salariatilor care au contracte cu timp partial, angajatorii sunt obligati sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, nu proportional cu salariul efectiv, asa cum se intampla acum.

Concret, ei trebuie sa achite contributii de pensii si sanatate in suma de 893 de lei, adica la nivelul salariului minim brut pe tara (2.550 de lei), indiferent ca salariatul lucreaza doar 2 ore sau 4 ore pe zi! Se ajunge astfel in situatii absurde, cand respectivele contributii pot fi mai mari decat salariul in sine, specificat in contractul cu timp partial! 


 
Mai mult, ordonanta prevede expres ca diferenta dintre contributiile sociale raportate la numarul de ore lucrate de angajat si cele raportate la salariul minim brut va fi suportata de catre angajator.
 
Cel mai bine puteti intelege implicatiile acestei masuri urmarind exemple de calcul si studii de caz, care va vor arata limpede ce inseamna, pentru angajatori, aceasta modificare a Codului Fiscal! Astfel de informatii va sunt oferite in cadrul webinarului Contractul de munca cu timp partial - Noutati legislative sustinut de expertul Rodica Mantescu, detalii AICI >>>


Un exemplu de neclaritate majora pe care o aduce aceasta masura!


OUG nr. 16/2022 prevede ca majorarea contributiilor nu se aplica in cazul catorva categorii de salariati cu contracte cu timp partial - elevi, studenti cu varsta pana in 26 de ani, ucenici, persoane cu dizabilitati, sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore/zi, anumite categorii de pensionari, precum si in cazul salariatilor care au mai multe contracte de munca si realizeaza cumulat venituri sau asimilate, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara. 
 
Dar, in aceasta ultima situatie, ce se intampla daca valoarea cumulata a contractelor NU este egala cu salariul de baza minim brut pe tara? Mai exact, in cazul unui salariat care are mai multe contracte cu timp partial, la mai multi angajatori, care dintre acesti angajatori plateste contributii majorate, aferente salariului minim? Toti?!?

Aflati raspunsul la toate aceste intrebari in cadrul webinarului, INSCRIE-TE ACUM >>>


Mai multe asemenea exemple de neclaritati practice va sunt prezentate in cadrul webinarului, precum:

  1.  Programul de lucru al salariatilor incadrati cu timp partial se modifica frecvent. Cum putem sa procedam pentru ca salariatii sa presteze activitate conform repartizarii prevazute in contractul individual de munca astfel incat sa nu riscam amendarea pentru munca nedeclarata?
  2.  Un salariat cu timp partial poate fi delegat? 
  3.  In cazul caror persoane cu dizabilitati contributiile sociale nu se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara? Ce documente trebuie sa solicite angajatorului salariatilor incadrati in grad de handicap pentru a nu calcula contributiile sociale la salariul de baza minim brut pe tara.
  4.  Doar pensionarii pentru limita de varsta se incadreaza la exceptiile de la plata contributiilor sociale la salariul de baza minim brut pe tara?
  5.  Pensionarii militari in ce situatii sunt excepati de la plata contributiilor sociale la salariul de baza minim brut pe tara?
  6.  Cum calculam baza de calcul a contributiilor sociale in cazul salariatilor care beneficiaza de concediu medical?
  7.  Care sunt categoriile de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore?

Aflati raspunsul la toate aceste intrebari in cadrul webinarului, INSCRIE-TE ACUM >>> 

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Au crescut contributiile pentru angajatii part-time! Cum ii afecteaza aceasta masura pe angajatori? Care sunt implicatiile fiscal-contabile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".