Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cele mai mari SALARII din 2023 - au fost inregistrate in Bucuresti si in judetele Timis si Cluj

01 /Nov2023
Cele mai mari SALARII din 2023 - au fost inregistrate in Bucuresti si in judetele Timis si Cluj
Tags: salarii mari 2023cele mai mari salarii romania domenii

Afacerile din Romania au continuat sa se dezvolte si in anul 2023. Precizam ca a fost un an in care companiile au continuat sa isi extinda echipele, insa ritmul majorarilor salariale de anul trecut, de 10-15% in aproape toate domeniile de activitate, nu a mai fost replicat.

Aceste informatii au fost de platforma de recrutare din Romania, potrivit Agerpres.

Cele mai mari salarii au fost inregistrate anul acesta in Bucuresti si in judetele Timis si Cluj, iar cele mai mici in Valcea, Ialomita si Gorj, in timp ce sectorul IT ramane domeniul care ofera cele mai mari salarii.

Cele mai mari salarii - unde s-au inregistrat?

"Peste 300.000 de joburi noi, postate intr-un an care nu a fost tocmai cel mai linistit din punct de vedere economic, nu inseamna putin, chiar daca, in comparatie cu anul trecut, se observa o usoara scadere. Numarul de aplicari, in schimb, a crescut cu 10%, ajungand pana la aproape 9 milioane din ianuarie si pana acum. Pe un fond atat de dinamic, angajatorii nu s-au mai vazut nevoiti sa creasca salariile la nivel general", potrivit Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs.

Judetele cu cele mai mari salarii anul acesta au fost Bucuresti, cu o medie salariala neta de 5.000 de lei; Timis, cu 4.700 de lei; Cluj, cu 4.500 de lei; Ilfov, Iasi, Brasov si Sibiu cu 4.000 de lei.

Alte judete in care salariul mediu net depaseste pragul de 3.500 de lei net sunt Bihor (3.950 de lei), Prahova (3.800 de lei), Arges (3.800 de lei) ori Alba (3.800 de lei). De cealalta parte a clasamentului se afla judete precum Valcea, Ialomita si Gorj, unde media salariala neta este de 3.200 de lei pe luna sau Caras - Severin si Vaslui (3.100 de lei).

"Spre deosebire de anul trecut, anul acesta nu mai vedem niciun judet cu o medie salariala mai mica de 3.000 de lei pe luna, chiar daca sunt si zone in care majoritatea candidatilor se califica pentru joburi entry level, care au, implicit, si salarii mai mici", a explicat Draghici.

Precizam si ca domeniile cu cele mai multe pozitii deschise in aceste judete sunt retailul, serviciile, turismul sau industria alimentara.


In ce domenii se ofera cele mai mari salarii?


Din punct de vedere al domeniilor care ofera cele mai mari salarii, pe primul loc continua sa se afle IT-ul, cu o medie salariala neta de 6.500 de lei pe luna.

Cei care lucreaza in project management ocupa cea de-a doua pozitie, cu o medie salariala de 6.000 de lei. Angajatii din constructii si instalatii castiga, in medie, 5.000 de lei pe luna. Tot aceeasi este media si pentru cei din audit/consultata si petrol/gaze. In inginerie media este 4.800 de lei, net, in telecom 4.400, iar in banking 4.000 de lei.

"In toate domeniile de activitate asteptarile salariale ale angajatilor depasesc salariile incasate in realitate cu aproximativ 25% - 30%. Cea mai mare discrepanta insa o vedem in industria naval/aeronautica - 4.500 de lei, media reala vs. 6.500 de lei, asteptarile candidatilor, respectiv o diferenta de 44%; agricultura (43%), unde salariul mediu net este de 4.200 de lei, dar asteptarile candidatilor urca la 6.000 si pentru functiile publice (43%): 4.200 de lei vs. 6.000", conform Roxana Draghici.

Referitor la domeniile care scot, anual, cel mai mare numar de joburi in piata si care recruteaza masiv in aproape toate judetele tarii, salariile arata astfel: pentru retail, media salariala neta este de 3.600 de lei, pentru industria alimentara 3.500 de lei, pentru industria de servicii de call center/BPO 3.500 de lei, iar pentru transport/distributie 4.000 de lei.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cele mai mari SALARII din 2023 - au fost inregistrate in Bucuresti si in judetele Timis si Cluj":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".