Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Contract de drepturi de autor 2021. Totul despre declaratii, plata impozit si contributii

25 /Feb2021
Contract de drepturi de autor 2021. Totul despre declaratii, plata impozit si contributii
Tags: contract drepturi de autorimpozit drepturi de autor 2021venituri drepturi proprietate intelectuala

Contractul de drepturi de autor in 2021 se incheie si se supune regulilor stabilite prin Legea 8/1996. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 7 din Legea 8/1996, constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:

a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;


 
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
 
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
 
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;


e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
 
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
 
g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;

h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;

i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.
 
Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
 
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
 
b) culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.


In ceea ce priveste drepturile conexe, sunt recunoscuti si protejati, ca titulari de drepturi conexe dreptului de autor, artistii interpreti sau executanti, pentru propriile interpretari ori executii, producatorii de inregistrari sonore si producatorii de inregistrari audiovizuale, pentru propriile inregistrari, si organismele de radiodifuziune si de televiziune, pentru propriile emisiuni si servicii de programe.
 
In sensul prezentei legi, prin artisti interpreti sau executanti se intelege: actorii, cantaretii, muzicienii, dansatorii si alte persoane care prezinta, canta, danseaza, recita, declama, joaca, interpreteaza, regizeaza, dirijeaza ori executa in orice alta modalitate o opera literara sau artistica, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietati, de circ ori de marionete.

Asadar, in masura in care obiectul contractelor de drepturi de autor se circumscriu prevederilor legale mentionate, apreciem ca acestea pot fi considerate valabile.
 
Atragem totusi atentia ca in lipsa obtinerii unui produs intelectual final care sa poata fi subsumat drepturilor de autor sau drepturilor conexe, simpla prestare a unei activitati de tehnoredactare nu echivaleaza cu producerea unui act de creatie in sensul Legii 8/1996.

Contractul privind drepturile de proprietate intelectuala se inregistreaza la ANAF numai prima data cand se obtin astfel de drepturi prin completarea declaratiei 020. Declaratia 020 - se completeaza si se depune de catre persoanele fizice romane si straine, care detin cod numeric personal, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit precum si in termen de 15 zile de la data modificarii ulterioare a datelor declarate initial.
 
In ceea ce priveste impozitul si contributiile sociale, salariatii si pensionarii care obtin si venituri din drepturi de autor datoreaza numai impozitul de 10%.

Continuarea aici >>>
 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Contract de drepturi de autor 2021. Totul despre declaratii, plata impozit si contributii":
Rating:

Nota: 4.64 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".